Hírarchívum

| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | korábban |

Friss hírek

2016. július 6.

Az elmúlt időszak felhőszakadásai nyomán néhány erdészeti, illetve turistaút járhatósága igencsak nehézzé vált a Retyezátban. Jutott tehát munka bőven a Hunyad megyei hegyimentőknek, akik megfeszített munkával dolgoztak azon, hogy megtisztítsák az ösvényeket a rájuk dőlt fáktól, pótolják az elsodort hidakat (pl. a Zlata-torok felől a Zenóga-tóhoz vezető úton) és újra járhatóvá tegyék a Pelága-rétre vezető erdészeti utat (amire sziklák omlottak rá a Gura Apei víztározó környékén), ezen felül néhány megrongálódott jelzést is pótoltak, ahol szükségessé vált.

Forrás: Cronica Vaii Jiului

Lazán kapcsolódó (egyben nem annyira friss, de aktualitását nem vesztett) hír, hogy tavaly december vége óta már egészen Lugosig autópályán hasíthatunk a Retyezát felé (feltéve, hogy Arad/Temesvár felől közelítünk a hegységhez), ami tovább rövidíti kedvenc túraterepünk elérési idejét. Épülget (bár lassan és bökkenőktől nem mentesen) a Lugos-Déva szakasz néhány része is, egyelőre azonban érdemesebb Karánsebes és Nándorhegy (Oţelu Roşu) felé menni a 6-os, majd 68-as főutakon.


Rekord részvétel az idei Kis-Retyezát félmaraton

2016. június 23.

Múlt szombaton ismét sikeresen lezajlott a „Retezat Sky Race” hegyi terepfutó verseny a Kis-Retyezátban. Az idei, ötödik évad az időeredmények tekintetében nem hozott javulást a korábbi évekhez képest (az első versenyző 3 óra 18 perc alatt ért célba), a résztvevők száma azonban jócskán felülmúlta a tavalyi csúcsot (idén közel 850 fő versenyzett a három szokásos táv valamelyikén).

További részleteket a rendezvény weboldalán olvashatnak az érdeklődők, képeket és videókat pedig a verseny Facebook oldalán lehet tömegével nézegeti.


Túrabeszámoló rovat indul

2016. június 17.

Az oldal fórumában időről időre felbukkan egy-egy hosszabb vagy rövidebb olvasói túrabeszámoló. Ezeknek mindig örülök, mert egyrészt értékes aktuális információkat tudhatunk meg belőlük, másrészt mert egymás tapasztalataiból is sok esetben tanulhatunk. Az idén úgy döntöttem, hogy létrehozok egy külön aloldalt ennek a témakörnek, ahol kicsit jobban szem elé kerülhetnek az élménybeszámolók. Addig is, amíg ez az oldal elnyeri végleges formáját, szeretném megosztani Balázs Lajos Pünkösd a Retyezátban című írását.

Egyúttal arra bátorítanék mindenkit, aki szívesen megosztaná élményeit másokkal ezen az új platformon, hogy jelentkezzen levélben vagy írjon üzenetet közösségi oldalunkon!


„Szeszélyes évszakok”

2016. április 28.

Hírnevéhez méltó időjárást hozott az idei április. A hónap elején és közepén még igazi tavaszi hangulatot árasztó képeket osztottam meg egyre nagyobb népszerűségnek örvendő közösségi oldalunk követőivel, a napokban átvonuló erős hidegfront azonban annak rendje és módja szerint keresztülhúzta a korai nyárban reménykedők számításait. A változást remekül szemléltetik Bodó József barátunk alábbi fényképfelvételei, melyek a Buta-patak torkolatának közelében készültek:

A Kusztura déli oldala most...

A Kusztura déli oldala most...
Fotó: © Bodó József, 2016.04.27.

...és a havazás előtt

...és a kiadós havazás előtt
Fotó: © Bodó József, 2016.04.16.


Térkép és útleírás frissítések

2016. április 26.

Az utóbbi napok során több lépésben frissült a interaktív térképoldalunk. Számos pontosítás mellett felkerült a térképre egy-két kevésbé ismert és járt turistaút nyomvonala (a felújítás alatt lévő Lănciţa-gerinc, a nuksórai viadukttól Kolcvárhoz vezető ösvény, ill. a Râuşor-vízesés megközelítése), a legtöbb változás azonban az útvonalpontok körében történt. Közel 370-re nőtt a feltüntetett pontok száma, melyek közül majd' 150-et immár fotóillusztráció is kiegészít, és nem sokkal marad 140 alatt azok száma, melyekhez egy egyszerű kattintással elérhető részletesebb leírás, ismertető tartozik.

A jövőben természetesen további finomítások és fejlesztések várhatók az oldalon, addig is remélem minél többen hasznát veszitek a jelenlegi állapotnak!

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!


Látnivalók a Retyezát környékén

2016. április 14.

Frissült és új elemekkel bővült a Retyezát tágabb környékének kulturális és természeti látnivalóit bemutató aloldalunk. A „nagygenerált” egyrészt az utóbbi idők során bekövetkezett változások, illetve a korábbi listából kimaradt látványosságok felvétele indokolta. Így például helyet kaptak a felsőszálláspataki és krivádiai romok, valamint a Boli-barlang és az iszkronyi Maderspach-kúria is.

Szintén új fejlesztés eredménye, hogy az oldalon felsorolt látnivalók többsége egyetlen kattintással megjeleníthető interaktív online térképünkön, ami remélhetőleg könnyebbé teszi megtalálásukat.

Malajesd vára

Malajesd vára
Fotó: © Budai Péter, 2015


Múltidéző túra a Retyezátra

2016. február 24.

Soha ilyen útat!” – sóhajt fel magában borzongva az 1898-ban lejegyzett Retyezát-túra krónikása, Szinte Gábor dévai főreáliskolai tanár, midőn a csúcs felé vezető fáradságos vándorlás során a véget érni nem látszó kőtengeren másznak felfelé. A tetőre érve aztán a fenséges kilátás és a felhők játéka elfeledteti a veszedelmeket, s bár a lefelé út is viszontagságos, egy kis tréfára azért mégis jut idő...

Nem ez az egyedüli beszámoló a Retyezát-csúcs egykori „normál útjáról”, de ezzel együtt érdekes olvasmány!

...tovább a cikkhez

Havasi kunyhó a Retyezáton

Havasi kunyhó a Retyezáton


Helyzetjelentés a retyezáti télből

2016. január 24.

Január folyamán havasabbnál is havasabb fényképek bukkannak fel a Retyezátból (közösségi oldalunkon rendszeresen közzé is teszek ezekből), az oda készülők tehát immáron teljes téli pompájában élvezhetik a hegyet. Természetesen mindehhez megfelelő felszerelés és ruházat, jó erőnlét és felkészültség, valamint józan ítélőképesség szükséges. Az idei szezonban egyelőre nem érkezett hír balesetekről, és remélhetőleg ez így is marad. Kellemes téli túrákat mindenkinek!

A behavazott Kusztura-Gruniu gerinc a Zsil-völgyből

A behavazott Kusztura-Gruniu gerinc a Zsil-völgyből
Fotó: © Bodó József, 2016.01.23.

Retró hangulatban indul az év

2016. január 8.

Hosszú idő után megújult és sok szép új archív képpel bővült az oldal múltidéző rovatának „palackposta” szekciója. Az anyag folyamatosan bővül, így biztosan lesz még folytatás az idén, de már most is érdemes újralapozgatni a kis híján 100 képet tartalmazó legfrissebb kiadást. Kellemes időutazást kívánok!

Kétnyelvű századeleji képeslap a Retyezátról

A Retyezátot ábrázoló kétnyelvű képeslap a XX. század első feléből


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | korábban |

Év végi számvetés és ünnepi köszöntő

2015. december 22.

November vége óta lassan, de biztosan egyre inkább összefüggő hótakaró kezd kialakulni a Retyezátban is (a Facebook oldalunkon rendszeresen megosztott fotók révén folyamatosan nyomon követhető a két hónapja még őszi színekben pompázó tájkép átalakulása), bár a hőmérsékleti inverzió jelenségének köszönhetően az utóbbi hetekben gyakorlatilag enyhébb idő volt odafent, mint a ködbe burkolózó Kárpát-medencében. Utóbbi „foglyaként” igyekeztem azon ügyködni, hogy az ünnepekre valami testhezálló meglepetéssel szolgálhassak az Olvasók számára. A munkát hátráltató tényezők ellenére november folyamán nem kevesebb, mint nyolc túraútvonal leírását sikerült jelentősen kibővíteni vagy teljes egészében megírni, s ezen felül több másikat frissíteni, kiegészíteni. A tervezett „ajándékcsomagban” eredetileg benne foglaltatott volna az oldal interaktív térképének átfogó frissítése is, ami azonban csak részben sikerült, így az áttolódik a jövő évre. Ezzel együtt remélem mindenki velem együtt örül annak, hogy szinte teljes értékűvé vált a turistautak ismertetése, és már alig várja hogy a következő nyári szezonban hasznukat vegye. Hálásan köszönöm minden közreműködőnek a segítséget, s egyúttal boldog karácsonyt és eredményes túrákban bővelkedő új esztendőt kívánok!

Budai Péter (szerkesztő)


Medvesztorik a XIX. század végéről

2015. október 19.

A medvék elválaszthatatlan részét képezik az Erdély „imázsának”. Bár jelenleg legnagyobb számban a régió keleti részében (túlnyomórészt Székelyföldön, illetve a Kárpát-kanyarban) találhatók meg, élőhelyük kiterjed a teljes kárpáti hegyláncolatra, amely egyben utolsó jelentős menedékük Európán belül (ezért védettséget is élveznek). Egy-két évszázaddal ezelőtt azonban merőben más volt a helyzet: gazdasági célból vagy csupán úri passzióból országszerte vadászták ezt a nagytestű, félelmetes erdei emlőst. Nem volt ez másképp a hátszegi térségben sem, ahonnan a XIX. század vége felé Téglás Gábor jegyzett fel az utókor számára néhány „maczkós” vadásztörténetet, melyek a mai olvasó számára talán hátborzongatóak, de nem nélkülözik a mulatságos elemeket sem.

Lássuk hát, hogyan zajlottak ezek az őszi medvehajtások régen, milyen lélekjelenlétre volt szüksége Buda Ádámnak, és mennyire hatékony fegyver a talpas jószág ellen a balta vagy éppenséggel a pásztorbot!

...tovább a cikkhez


Átmeneti leállás a Pietrelén

2015. október 2.

A napokban értesítettek arról, hogy nem részletezett technikai okok miatt október 1-15 között egyetlen épületben sem tudnak szállást adni a Pietrele turistaközpontban.


Új túraleírások az oldalon

2015. szeptember 15.

A múlt hét folyamán Wolf Péter jóvoltából a hegység keleti felének két fontosabb túraútvonala is részletes leírást kapott: egyik a Puj községből a Borbát-völgyi esztena táborhely érintésével a Zárt kapukhoz vezető piros pont, a másik pedig a Baléja-rétről a Kusztura-Papusa gerincre vezető kék háromszög. Köszönjük!


Nyár végi hírcsokor

2015. szeptember 3.

Augusztus folyamán nem jutott idő a folyamatos tájékoztatásra, így most az alábbiakban néhány szóban beszámolnék az időközben történt eseményekről. A hó elején sikeresen lezajlott az idén ötödik alkalommal megrendezett Retyezát Maraton terepfutó verseny, részletes eredményeket a szervezők honlapján találnak az érdeklődők. Nem sokkal később örömteli híreket kaptunk a Zsil-völgyből, Iszkronyban ugyanis rendbetették a Maderspach-kúria közelében található tulipánfa környezetét.

Pihenőhely a fa mellett

Pihenőhely a fa mellett
Fotó: © Bodó József, 2015.08.14.

Amit a fáról tudni érdemes

Amit a fáról tudni érdemes
Fotó: © Bodó József, 2015.08.14.

A hónap végére sikerült újabb terepszemlét tartanom a hegység északi felében. Az új autópálya-szakasz és határátkelő kb. fél órát rövidít a megközelítés szintidején, illetve a Cârnicra felvezető út aszfaltburkolat nélküli szakaszát is valóban szépen elegyengették, vígan járható személyautóval. Cârnicon bővítik a kempinget, jövőre talán már zuhanyzós szobák is lesznek Lasconiéknál. Pietrelén viszont nagyon problémásnak bizonyult a szállásfoglalás, amit elvileg SMS-ben kellene intézni, de térerő híján eléggé kétesélyes, hogy megkapják-e az üzenetünket, illetve ugyanezen okból kifolyólag telefonon is nagyon nehéz elérni őket. Ellenben ha nincs visszaigazolásunk a szállásfoglalásról, ne számítsunk szívélyes fogadtatásra. A körülmények amúgy a korábbi évekhez hasonlóak, sajnos a bonyolult tulajdonosi viszonyok miatt senkinek nem áll érdekében fejleszteni a helyet, pedig minden adottság megvan egy korszerű turistaközpont kialakításához. Erről azonban egyelőre még csak álmodozhatunk. Addig is marad a jó elhelyezkedés (négy völgy és egy gerincút érhető el innen), a könnyű megközelíthetőség (Cârnicról 2 óra alatt felérhetünk) és a meleg étellel szolgáló konyha előnye.

Délutáni panoráma a Nagy-csúcsról

Délutáni panoráma a Nagy-csúcsról
Fotó: © Budai Péter, 2015.08.28.

Ami a turistautakat illeti: meglepődve tapasztaltam, hogy a Gáles-völgy piros háromszög jelzése nem csak a Nagy-csúcs nyergéig tart, hanem felmegy végig Nagy-csúcs gerincén is (bár ezt a nyeregben semmi sem jelzi, csak akkor találunk rá, amikor már a gerincen haladunk). A csúcsgerinc egy kicsit mászósabb, helyenként minimálisan kitett (ilyenkor lehúzódhatunk a gerinc nyugati oldalára), összességében élvezetes kiterjesztése a Gáles-völgy túrájának, a csúcsról pedig szép panorámában gyönyörködhetünk. A Rossz-völgybe vezető sárga háromszög jelzés útvonalát a néhány éves lezárás után tényleg szépen rendbe tették, a jelzések a Pietrelétől egészen a Pelága-nyeregig felvezetnek. Megerősíthetem továbbá, hogy a Gáles-völgyből a Pelága-nyeregbe vezető útvonal jelzése piros sáv helyett piros kereszt lett. A Pelága-nyereg és a Pelága-tó között viszont csak nagy-nagy odafigyeléssel lehet megtalálni a kék pont jelzést: nagyon kopott, régi jelek vannak itt, az első friss festésűt a tó mellett találtam meg. A Pelága-rét és a tó között valószínűleg szépen követhető, felújított jelzések vannak, de a tó feletti rész még nincs frissítve. Ezzel együtt jó látási viszonyok között a terep szépen kiadja, hogy merre kell menni (sőt, felfelé a régi jelek is jobban láthatóak). Ha pedig lefelé ereszkedünk, akkor a tó keleti partját célozzuk meg, és a bal oldali sziklák tövében ereszkedjünk le.

Rossz-völgyi látkép a Törmelékes-tóval

Rossz-völgyi látkép a Törmelékes-tóval
Fotó: © Budai Péter, 2015.08.30.

Az útleírásokat és az interaktív térképet igyekszem az ősz folyamán frissíteni a honlapon. Addig is szép túrákat kívánok mindenkinek a rozsdabarnába hajló Retyezát hegyein és völgyeiben!


Térkép és útleírás frissítések

2015. július 31.

Július hónap második felében több lépésben frissítettem az oldal interaktív térképét, mely most már az összes új, illetve megváltozott nyomvonalú vagy jelzésű turistautat helyesen tünteti fel. Időközben gyarapodott a részletes útleírások köre is (a Retyezát-csúcs klasszikus, de csak 2012 őszén lejelzett Raszka-völgyi megközelítése került bele a repertoárba).

Természetesen a továbbiakban is várom azon túrázók segítségét, akik ily módon rögzítik az általuk bejárt nyomvonalakat! Most már főleg csak a térképen még nem szereplő, ritkábban járt keleti rész útjai érdekelnek, de pontosítás céljából a már meglévőkről is örömmel veszek újabb felméréseket.

Kapcsolatfelvétel: e-mail üzenetben vagy a fórumban.

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!


Jó hírek

2015. július 29.

Időközben üzenetet kaptunk Anitától, aki a villámcsapásos baleset óta szerencsére szépen gyógyul. Kérésére közzéteszem az alábbi sorait:

Köszönöm mindenkinek, aki a segítségemre sietett, a hegyimentőknek és a túrázóknak, hogy lehoztak. A román mentősök, ápolók, orvosok munkáját is köszönöm, különösen a temesvári kórházban dolgozó nővérek munkáját. A szegedi SBO orvosainak és ápolóinak köszönöm, hogy próbáltak megnyugtatni, pedig nagyon meg voltam ijedve, főleg, amikor mondták, hogy az intenzívre tesznek. Különösen Katának köszönöm, aki mindig írt nekem, hogy mi történik. A bőrklinikán is nagyszerű nővérek és orvosok vannak. Tudom, hogy nem vagyok egyszerű és rettegek a vizsgálatoktól, 3 napja még úgy fájt a kötözés, hogy fél Szeged hallhatta. Tegnap pedig a fülészeten ijesztgettem a betegeket.
Köszönöm mindenkinek a jókívánságokat és a szurkolást!
A Retyezátba vissza szeretnék menni, nagyon szeretem a hegységet, bármi is történt. A Bukura-tónál nem biztos, hogy sátrat vernék és lehet, hogy inkább ősszel mennék, de mindenképp menni akarok.
Anita

Köszönjük a híreket, és hajrá, csak így tovább!


Egy villámcsapás margójára

2015. július 27.

Pontosan egy hete értesültünk arról, hogy előző nap a Bukura-tónál egy magyar turistát villámcsapás ért. Ahogy az ilyenkor sajnos sokszor előfordul, a sajtóban megjelenő szűkszavú tudósítások egymással és a valósággal sem egyeztek. Az alábbi beszámolót a baleset egyik szemtanújától kaptuk, aki kapcsolatban van a mentésben aktívan résztvevőkkel és rajtuk keresztül a balesetet szenvedett lány barátjával. Az ő elmondásuk alapján rekonstruálhatjuk, hogy mi is történt valójában:

Mennyire számít a hírek közlőinek az igazság?

Hősök a villámcsapás után.

A héten több hírportál is beszámolt arról, hogy a romániai Retyezát-hegységben villám csapott egy fiatal nőbe. Ezek azonban csak féligazságokat közöltek!

Életünk eddigi legnehezebb vállalásába fogtunk feleségemmel, fiammal együtt, hogy meghódítsuk a Retyezát-hegységet. Azt azonban nem sejtettük, hogy egy villámcsapás miatt minden rémálommá válhat. Rögtön közlöm a tényeket, hogy pontosan mi is történt, hiszen az esettől maximum kétszáz méterre voltunk, de mindezt úgy teszem, hogy azonnal cáfolom több internetes oldalon megjelent állítást, hazugságot is.

Nagyon szép nap volt az bizonyos július 19-ei vasárnap, egészen délután 15 óráig, amikor megjelent az első sötétebb felhő a Retyezát csúcsa felett. Gyorsabbra fogtuk a tempót, hogy az esetleges eső elől a sátrunkhoz érjünk, ahová sorban érkezett vissza a többi, romániai, szlovákiai, magyarországi turista társunk is. A felhők lassan elborították az eget, mire a sátrunk cipzárját húztam fel, hogy feleségem bebújhasson. Ekkor, szinte a semmiből, lecsapott a 2500 méter magas sziklákkal övezett katlanba, a Bukura tó partja mellett tíz méterre egy villám. Bár óriási dörrenés rázta meg a környéket, én ebből semmit nem fogtam fel, hiszen a sátor akkorát szikrázott a kezemben, mely feszültség a testemen is keresztülszaladt, no meg feleségem félelmében akkorát sikított, hogy mindez elvonta a figyelmemet. A mellettem álló fiamat is megrázta az áram, ám ekkor, a tó partja felöl segélykiáltásokra, majd a hegyimentők futására lettünk figyelmesek. Ekkor pontosan délután háromnegyed négy volt. Miközben próbáltunk rájönni arra, hogy miért is rázott meg bennünket az áram, figyeltük, hogy hová és miért sietnek olyan elszántan az elsősegélyt nyújtók. Ekkor vettük észre, hogy a sátortábortól alig száz méterre – tehát nem a sátrak között -, egy hatalmas sziklatömb mellé igyekeztek. Ott, a kijelölt turistaúton érkezett vissza egy fiatal lány és barátja. Éreztük, hogy nagy a baj. Miközben a többiekkel együtt a menedékház biztonságába húzódtunk, megérkezett a hír, miszerint villám csapott egy magyar lányba, akinek a mellette álló barátját a hatalmas erő több méterre eldobta, de neki nem esett baja.

Ekkor születtek meg a Hősök!

A hír sokkolt bennünket, hiszen nem tudtuk, hogy a balesetet szenvedő egyáltalán életben van-e. A román hegyimentők mellé ekkor nemzetiségtől függetlenül – aradi és marosvásárhelyi -, hegymászásban gyakorlott fiatalemberek csatlakoztak. Gyorsan előkerült a hordágy, rengeteg kötszer, mellyel a tó egyik oldaláról a másikra, a baleset helyszínére futottak a segélynyújtók. Közben összeállt a kép, hogy mi is történt. A villám a lány jobb oldalán csapott le, amelynek ereje ruháitól teljesen megfosztotta őt. Csupán egy fémflaska volt nála. A hírekkel ellentétben nem volt nyaki vérzése, de a feje, a füle és a lábfeje vérzett.

Ide csapott be a villám

Ide csapott be a villám
Fotó: © Szárszó Edit, 2015.07.19.

Ennyi maradt a bakancsokból...

Ennyi maradt a bakancsokból...
Fotó: © Szárszó Edit, 2015.07.19.

A hegyimentők fantasztikus összhangban, egymást segítve végezték életmentő munkájukat. Meleg, vízhatlan takarókkal takarták be a közben eleredő esőben a testet, miközben felvették a kapcsolatot a helikopteres mentők központjával. Ők elsőre azt közölték, hogy egy órán belül beszállnak a katlanba. Ezért azonnal kijelöltük a leszállásra alkalmas területet egy nagy fehér lepedővel, miközben a sérültet a mentősök a menedékház esőtől védett területére hozták. A lány állapota stabil volt. Végig magánál volt, de semmit nem hallott a beszédünkből. Barátja próbálta őt nyugtatni, miközben papír és toll került elő. Szerencsére olvasni tudott a szegedi lány, aki így megtudta, mi is történt vele. A papírra vetett bíztatások és az őt ápolók szeméből sugárzó hit adott neki erőt a hihetetlen fájdalmak között. Közben mindenki segített. Volt, aki a sátrukat, volt, aki a hátizsákjukat csomagolta. Az idő közben telt, a kötszer fogyott, de a helikopter csak nem jött. Hiába vártunk arra, hogy leszálljon végre a gép, azt a pilóta nem vállalta. Állítólag a Retyezát fölött körözött, de nem talált magának pontos leszállási koordinátákat. Állítólag nem volt internet kapcsolata, és olyan légörvények voltak, hogy nem merte vállalni a mentést. Ekkor azonban már több, mint két óra telt el a baleset óta. Itt jegyzem meg, hogy van olyan hírportál, amely olyan fotót tett közzé, melyen a mentőhelikopterbe teszik be a magyar lányt.

Horváth Gábor, az egyik aradi hős:

A helikopter hívásáról annyit tudni kell, hogy a hegyimentők rádióján keresztül pontos GPS koordinátákat küldtünk a központnak - 3 okostelefon egybehangzó koordinátáit -, miután közölték, hogy korlátozott a látótávolság es nem találják a Bucura tavat. Megjegyzendő, hogy amikor informáltak arról, hogy nem lehetséges a helikopteres mentés, a völgyből tökéletesen látható volt minden környező csúcs, így a Retyezát, Peleaga, Custura Bucurei, Bucura stb... Később valóban beborult. A megsérült lány kitartása példaértékű!

Hidegzuhany!

Mivel nem jött a légi mentés, ezért a több, mint 500 méterrel alacsonyabban, és a mi mérésünk szerint közel 8000 lépésnyire lévő alaptáborba, hatalmas sziklákon, patakokon, átfolyásokon, erdős szakaszokon keresztül hordágyon kellett leszállítani a szegény lányt. Összeállt egy hat főből, a hegyi mentőkből és hegyi túrákban jártas erős férfiakból álló csapat, akik este hét óra körül szó szerint becsomagolták az ekkorra már belázasodott testet, és fejlámpákkal felszerelkezve útnak indultak. Mindeközben az alsó táborból elindult felfelé is egy hatfős csoport - hegyimentők és egyetemisták -, akikkel találkozva megindultak lefelé. Csak imádkozni tudtunk, hogy útjuk sikeres legyen.

A mentőcsapat...

A mentőcsapat...
Fotó: © Horváth Gábor, 2015.07.19.

Váltásban vitték a hordágyat

Váltásban vitték a hordágyat
Fotó: © Horváth Gábor, 2015.07.19.

...úton a Pelága-rét alatti parkolóhoz

...úton a Pelága-rét alatti parkolóhoz
Fotó: © Horváth Gábor, 2015.07.19.

3 óra 45 perc alatt értek le

3 óra 45 perc alatt értek le
Fotó: © Horváth Gábor, 2015.07.19.

Eljött a reggel. A sátortáborban fennmaradtak között nem sokan aludtunk. Éjjel egy óra körül lettünk arra figyelmesek, hogy visszaérkezett a hős mentő sereg. Reggel azonnal kérdeztük az új híreket, hogy vajon leértek-e a lánnyal? A hírportálok információval szemben – ami csupán egy órányi lefelé menetelt adott közzé -, közel négy órán át tartott a mentők útja, mire sikeresen lementek a parkolóhoz, ahová negyedórával később megérkezett egy mentő is. Orvos nélkül! Az ápoló ráadásul nem volt hajlandó bekötni az infúziót, pedig ekkor már nyolc óra telt el a baleset óta. Szerencsére a szegedi lány nem adta könnyen magát, és azt ezt követő még két órányi erdei úton történő zötykölődés után ért be a hátszegi kórházba.

Seres Tibor, az egyik marosvásárhelyi hős:

A mentés legvégére három, 6-6-6 személyből álló csoport verbuválódott össze. A folyamat alatt a sérült lány leszállítása maximális odafigyelést igényelt, hiszen vigyázni kellett a targa (hordágy) dőlési szögére, hogy a lány feje a lábánál mindvégig magasabban legyen. Menet közben több alkalommal újra kellett őt rögzíteni a hordágyhoz. A mentés alatti feladatokat felosztottuk egymás között. Folyamatosan cseréltünk, hiszen másként nem bírtuk volna a terhelést. Így volt, amikor a sérült lány hátizsákját vittük, az utat takarítottuk meg az útban lévő kődaraboktól csakúgy, mint a behajló fenyőágaktól, hogy az valamennyire járható legyen, de a veszélyesebb, csúszósabb szakaszokon egymást is meg kellett tartanunk. Voltak bizonyos szakaszok, ahol 10-15 métert kézről kézre adtuk a targát, és a hátsók szaladtak előre, hogy végtelenné tegyék az átvevést. Az utolsó szakaszon, a patak fölötti szűk függőhídon két hegyimentő vitte a lányt - mert másként nem lehetett elférni –, amikor a hátul lévő megcsúszott, elesett, miközben csakis arra figyelt, hogy mindvégig helyesen tartsa a hordágyat. Nem érdekelte, hogy saját magával mi lesz, pedig könnyen a sebes patakba is eshetett volna. Végül leértünk. A hegyimentők szerint elképesztő volt az idő, hiszen a mentést 3 óra 45 perc alatt hajtottuk végre.

Ez tehát a teljes igazság! Sajnos nem szóltak az igaz hírek a hősökről, akik nemzetre, nemzetiségre való tekintet nélkül megmentették egy fiatal nő életét, miközben a saját testi épségüket tették kockára. A hősökről, akik a XXI. században XIX. századi eszközökkel vannak felszerelve! A hősökről, akik kimaradtak a híradásokból! Köszönjük!

A mentési folyamatokról készült fotókat Horváth Gábor aradi barátunk készítette, aki azt is megírta, hogy mint azt Miklóstól, a megsérült Anita barátjától megtudta, a lány jól van. Eszik, iszik, olvas. Várhatóan teljesen fel fog épülni!

Szerző: Szárszó Lajos

Először is: azt hiszem mindannyiunk nevében mielőbbi teljes felépülést kívánok Anitának és tolmácsolom köszönetünket a mentésben részt vevőknek! Ami pedig a történteket illeti: valóban nagyon csekély a valószínűsége, hogy egy 2400-2500 méteres hegyekkel körbebástyázott katlanba csapjon be a villám, de mint látjuk, ilyen is megtörténhet (gyaníthatóan a Bukura-tó nagy vízfelülete és megannyi más ismeretlen tényező játszhatott közre abban, hogy ez megeshetett). Egy ilyen balesetet gyakorlatilag lehetetlen elkerülni. A helikopteres mentés kudarcának okai megérnének egy kis nyomozást, mert bár a földfelszínről nem érzékelhető légörvények valóban meghiúsíthatják a leszállást aránylag jó látási viszonyok között is, furcsa ellentét, hogy állítólag a hegység felett köröző gépről nem látták a tavat, miközben a katlan fölött nem volt felhő. Erős a gyanú, hogy rossz helyen kereshették, ami már csak azért meglepő, mert nem egy eldugott szegletről van szó, hanem a Retyezát legkiterjedtebb katlanában fekvő legnagyobb taváról... Lehetséges, hogy a gépen lévőknek ennyi helyismerete sem volt? Nem tudhatjuk. Mindenesetre szerencse a szerencsétlenségben, hogy az eset épp a Bukura-tónál történt, mivel itt azonnali szakszerű segítséget kaphatott a sérült, és akadt elég ember a Pelága-rétre történő kézi mentéshez. Ilyenkor mutatkozik meg az összefogás ereje, amikor nem számít, ki honnan jött vagy milyen nyelvet beszél, és vadidegenekből egyszerre életmentő csapat születik... [a szerk.]


Útinform

2015. július 16.

A Retyezátba autóval igyekvők számára több újdonságról is be kell számoljak. Elsőként a legfontosabb: július 11-én megnyitották a forgalom előtt az M43-as Makótól az országhatárig tartó szakaszát, az új határátkelőt, valamint az onnan Arad érintésével Temesvárig vezető A1-es autópálya hiányzó szakaszait. Ez lényegesen megkönnyíti Magyarország felől a Retyezát elérését, főleg ha utunkat a DN6, majd DN68 jelű főutakon Lugos (Lugoj) és Karánsebes (Caransebeş) érintésével (mindkét város rendelkezik elkerülővel) a Vaskapu-hágón át (mely többek közt Hunyadi János 1442-es török elleni győzelméről nevezetes, de az ókorban a római és dák hadak is megütköztek itt kétszer) folytatjuk a Hátszegi-medence felé. Budapestről így akár már 6 órán belül a hegy lábánál lehetünk!

Végre folytonos lett a csík...

Végre folytonos lett a „csík”... (a képre kattintva útvonalterv nyitható meg)
Térképadatok: © Google, 2015.07.16.

Emellett a hegység közvetlen közelében is komoly változások vannak. Június végén megjavították az elmúlt néhány évben leromlott útszakaszt a Nuksóra falu utáni viadukt és Cârnic telep között. Aszfaltburkolatot információim szerint nem kapott, de ismét jól járható személyautóval is. Ami pedig szintén sokakat érinthet: július 13-tól kezdődően, várhatóan augusztus elejéig javítási munkálatokat végeznek a Pelága-rétre vezető erdészeti út felső szakaszán (ez a rész az erdészet tulajdonában van, míg az alsó rész a Gura Apei gát és a Rotunda között megyei út, ezen továbbra sem végeznek semmilyen javítást). A felújítás ideje alatt időnként fennakadások lehetnek a forgalomban, teljes lezárás azonban nincs érvényben. A munkatervet illetően sajnos nem rendelkezem pontosabb információkkal (érdeklődésemre eleddig nem kaptam választ az erdészettől).


Új köntöst kapott az oldal!

2015. június 24.

Hét év az élet több területén is hosszú időnek számít, a webes tartalmak esetében pedig fokozottan igaz ez a megállapítás. Eljött hát az ideje egy kis „vérfrissítésnek” a retyezat.ro háza táján is; különös tekintettel arra, hogy egyre többen böngészik az oldalt mobil eszközökkel. Így, ha teljes átváltozásra nem is, egy alapos újrastruktúrálásra mindenképpen szükség volt már. Az új megjelenésben több régi elemet is megtartottam, ugyanakkor igyekeztem a mai igényeknek jobban megfelelő tálalást kialakítani. A tartalom egyelőre egy az egyben megegyezik a korábbiakkal, bár a közeljövőben ezen a téren is lesznek kisebb módosítások, ill. ésszerűsítések. Amit talán egy kicsit tovább tart majd megszokni, az a korábbihoz képest megváltozott menürendszer. Az új csoportosítás vezérelve a következő: a „Téka” menüpont alá került minden olyan képi és szöveges tartalom, ami lexikális jellegű ismeretanyag; a „Kalauz” menüpontba soroltam a hegyen végezhető tevékenységek lehetőségeinek bemutatását és az ezekkel kapcsolatos információkat (pl. útleírások, időjárás); a „Látnivalók” menüpont pedig a megtekintésre ajánlott célpontokat bemutató oldalak gyűjtőhelye lett.

Bízom benne, hogy az új, letisztult arculat megnyeri minden kedves Olvasó tetszését!

Budai Péter (szerkesztő)


Lezajlott az idei Kis-Retyezát félmaraton

2015. június 22.

Szombaton sikeresen lezajlott az immár negyedik éve megrendezett hegyi terepfutó verseny a Kis-Retyezátban. Az idén „Retezat Sky Race” névre keresztelt rendezvény jócskán kinőtte magát, a mostani alkalommal már több mint 600 résztvevő indult neki a meghirdetett távok valamelyikének. A reggel borongósan, majd esővel indult, de a start idejére szerencsére abbamaradt. A leghosszabb távon (28 km táv, 2300 m szint) ismét a tavalyi győztes, Ionuţ Zincă volt a leggyorsabb, ő 3 óra 4 perces eredményével három percet javított korábbi teljesítményén. Másodikként futott be a marokkói Zaid Alt Malek (3 óra 7 perc), míg harmadik lett a kolozsvári György Szabolcs István 3 óra 19 perccel. A nőknél az első helyet a spanyol Maite Maiore Elizondo szerezte meg 3 óra 56 perccel, másodikként pedig az első év győztese, Tanase Gianina futott be (4 óra 15 perc). A részletes eredmények megtekinthetők a rendezvény weboldalán. Az alábbi fotókat Bodó József készítette, akinek ezúton is köszönjük a beszámolót. További fotók és videók várhatók a napokban a verseny Facebook oldalán.

Indul a mezőny...

Indul a mezőny...
Fotó: © Bodó József, 2015.06.20.

Sátorváros a Buta-szorosnál

Sátorváros a Buta-szorosnál
Fotó: © Bodó József, 2015.06.20.


Kiállítás Hátszegvidék legendáiról

2015. június 16.

Csütörtökön egy különleges kiállítás megnyitójára invitálják az érdeklődőket Alsófarkadin (ma General Berthelot) községbe, a Nopcsák egykori uradalmi központjába, a sportpálya mellett tavaly felépített, „Legendák Háza” névre keresztelt, stílusos formájú pavilonba. A kiállítás témája a Hátszegvidékhez kapcsolódó 10 legérdekesebb legenda bemutatása, melyek közt akad számunkra kevésbé ismert is. A tárlat 2015 szeptember 18-ig lesz látogatható, hétfő kivételével 10-től 19 óráig (a felnőtt belépő ára: 5 lej).

A helyszín pontos koordinátái: 45°36'36,9" É; 22°53'28,3" K (45,610249 É; 22,891184 K).

További részletek a szervezők weboldalán olvashatók, román nyelven.

Hunyadi János török rokonsága?

Hunyadi János török rokonsága?
Fotó: © Dacian Muntean, Terra Hatzak Legendarium

Középkori kincsek a Sztrigy medréből?

Középkori kincsek a Sztrigy medréből?
Fotó: © Dacian Muntean, Terra Hatzak Legendarium


Újra itt a nyár!

2015. június 4.

Amilyen nehezen kezdett el kitavaszodni az idén, olyan gyorsan beköszönteni látszik a nyár a Retyezátban. A hó túlnyomó része ugyanis már a magasabban fekvő régiókban is elolvadt, így lavinaveszélyes állapotra már nem kell számítani a hegyen.

Persze foltokban még jelen van a téli csapadék hírmondója; legyünk is elővigyázatosak, mert a reggelente fagyott felületű hónyelveken ilyenkor is előfordulhat váratlan kicsúszás. A kellemetlen balesetek elkerülése érdekében hófoltokat csak óvatosan keresztezzünk - de lehetőség szerint inkább kerüljük ki őket!

Nyárelő a Bukura-tónál

Nyárelő a Bukura-tónál.
Fotó: © Adrian Temelescu, 2015.05.30.


Maderspach Viktor emléktúra

2015. április 30.

A holnap kezdődő Hunyad Megyei Magyar Napok keretében május 6-án délután 1 órakor, Bodó József és Benedekfi Dávid vezetésével rövid túrával emlékeznek meg Maderspach Viktor 1921-es meneküléséről, ami pontosan ezen a napon vette kezdetét a bejárni kívánt helyszíneken. Az indulás az egykori Maderspach-birtokon található tulipánfától lesz (amit a DN66A főút mellett találunk, a livazényi útkereszteződés után 500 méterre), ahonnan autóval Aninószára mennek a katolikus templomhoz, majd Vulkán város Dealu Babii (Hegyvulkán) településrészére. Onnan gyalogosan a közeli Dealu Babii hágóra vezet majd útjuk (ezen az útvonalon menekült Maderspach, aki korábban itt teljesítette első katonai megbizatását is, a háború kitörése után).

Ízelítő az emléktúra képeiből (frissítés):

Indulás előtt a tulipánfánál

Indulás előtt a tulipánfánál
Fotó: © Bodó József, 2015.05.06.

Úton a Dealu Babii hágó felé

Úton a Dealu Babii hágó felé
Fotó: © Bodó József, 2015.05.06.


Változó körülmények

2015. április 29.

Lassan, de biztosan mégis beköszönt a tavasz a Retyezátban is. A völgyekben már megkezdődött az ilyenkor szokásos tavaszi virágzás (Facebook oldalunkon nemrég osztottam meg egy csábító krókuszos fotót a Szkorota-völgyből), de a magasabb régiók még jobbára hótakaró alatt vannak (mint azt az alábbi képek is tanúsítják). Aki tehát mostanában túrázni szeretne a Retyezátban, az vegyes körülményekre számíthat: a hegylábi településeken egyre kellemesebbé váló idő ellenére hóra és hidegre továbbra is készülnünk kell, kiváltképp ha csúcstámadást tervezünk.

Borbátvíz völgye a Kuszturáról

Borbátvíz völgye a Kuszturáról
Fotó: © Adrian Temelescu, 2015.04.26.

Bukura-völgy a Buta-nyeregből

Bukura-völgy a Buta-nyeregből
Fotó: © Adrian Temelescu, 2015.04.26.


A tavasz még várat magára...

2015. március 24.

Az alföldeken már javában kopogtat a tavasz, egyre többen tervezgetik idei első magashegyi túráikat. A Retyezátban azonban még bőven télies viszonyok várják a látogatókat, nemrég friss hó is esett. Aki tehát a közeljövőben ide készülne, továbbra is téli körülményekre számítson, amit a magasabb régiókban lavinaveszély „egészít ki”.

Ha a hegyet kevésbé zord, tavaszias állapotában szeretnénk meglátogatni, akkor javasolt a túra időpontjának későbbre halasztása; várhatóan május-június tájékára a hótakaró nagy része már elolvad és az előbújó tavaszi virágok is elkezdik tarka színpompába öltöztetni a havasi réteket.

A Zsil-völgy továbbra is fehérben...

A Zsil-völgy továbbra is fehérben...
Fotó: © Bodó József, 2015.03.21.


Maderspach Viktor nyomában a Retyezát hegységben

2015. január 6.

Bodó József lupényi történelemtanár barátunk fényképfelvételekkel kiegészített összeállítása az 1700-as években Tirolból Magyarországra települt Maderspach család egyik ikonikus alakja, a Zsil-völgyi birtokon nevelkedett Maderspach Viktor első világháborús harctéri kalandjainak, illetve későbbi menekülésének helyszíneire kalauzolja az olvasót. Nem titkolt célja az írásnak, hogy ezen helyek felkeresésére buzdítson és segítsen feleleveníteni, megőrizni az itt történt események - finoman szólva is megkopott - emlékét.

A téma már csak azért is külön aktuális, mert idén lesz 140 éve annak, hogy Maderspach Viktor a Petrozsény melletti Iszkronyban meglátta a napvilágot. Vadászszenvedélye és a természet iránti rajongása révén keresztül-kasul bejárta a környékbeli hegyeket, így a Retyezátot is úgy ismerte, akár a tenyerét. Az utókor szerencséjére nem mindennapi élményeit olvasmányos formában papírra vetette, így általa mi is betekintést nyerhetünk egy mára már letűnt világba...

...tovább a cikkhez


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | korábban |

Ünnepi köszöntés

2014. december 24.

Boldog karácsonyt és retyezáti túrákban gazdag új esztendőt kívánok a retyezat.ro minden kedves Olvasójának!

Budai Péter (szerkesztő)


Beköszöntött a tél!

2014. december 16.

Az elmúlt hét során komolyabb mennyiségű hó esett a Retyezát területén. A Zsil-völgyben már félméteres hó van, de az északi oldalról is téli terepviszonyokról kaptunk fényképes beszámolót Facebook-oldalunkon.

A 2014/2015-ös téli szezon tehát megkezdődött, amit figyelembe kell venni a hegységbe tervezett túrák előkészületeinél: ideje előszedni nyári rejtekhelyéről a hótalp-hágóvas-túracsákány triót, ha mostanában a Retyezát csúcsaira törnénk... S persze ne feledjük az időjárási, és hóviszonyok alakulásának figyelemmel követését sem!

Megérkezett a tél!

Megérkezett a tél!
Fotó: © Bodó József, 2014.12.13.


Múltidéző: Három nap a Retyezáton

2014. október 16.

Jancsika Albert visszaemlékező írása a második világháború idején, 1943-ban idézi fel egy korábbi Retyezát-túra élményét (amire valószínűleg még a második bécsi döntést megelőzően, a harmincas években kerülhetett sor). A szerző csapatával észak felől érkezik a Pietrele-menedékházhoz, majd onnan több völgyet is bejárva megmássza a hegység legmagasabb és leghíresebb csúcsát. A Retyezát azonban próbára teszi a társaságot, a túra második felében ugyanis bőven kijut nekik az időjárás viszontagságaiból - a beszámolóból az is kiderül, hogy milyen érzés szalonnával táplálni az éjjeli eső által ostromlott tüzet...

...tovább a cikkhez

A Bukura-cirkuszvölgy szépségei

A Bukura-cirkuszvölgy szépségei


Hírcsokor a nyári szezon végéről

2014. szeptember 17.

Augusztus végén rendben lezajlott az immár harmadik éve megrendezett éjszakai Jorgován futás. Az időjárás ezúttal nem volt annyira kegyes a résztvevőkhöz, 24-én hajnalban ugyanis heves vihar tombolt a Retyezátban, de ekkorra már szerencsére minden versenyző célba ért. Összesen 41-en teljesítették a félmaratoni távot fejlámpa fénye mellett, a szintidők ezúttal 1 óra 50 perc és 4 óra 5 perc között mozogtak. A tavalyi legjobb eredményt (1 óra 43 perc) tehát nem sikerült megdönteni, de tekintettel a körülményekre, ez nem is meglepő. Az eseményről Bodó József barátunk küldött beszámolót, köszönjük!

Sajnos az idei nyár sem múlt el súlyos balesetek nélkül. Augusztus elején egy 36 éves jászvásári egyetemi tanársegéd a Zsudele-csúcs környékén zuhant szakadékba, a mintegy 100 méteres esést nem élte túl (forrás: Nyugati Jelen). Néhány nappal később a Zenóga-tónál medve támadt rá egy 54 éves pásztorra, akit súlyos sérülései miatt helikopterrel szállítottak kórházba (forrás: Nyugati Jelen). A hónap vége felé pedig egy 14 éves diáklány tűnt el gyalogtúra közben a Pelága-rét közelében. A hatóságok több napon át hasztalan keresték, holttestére végül a Gura Apei víztározóban bukkantak rá pár napja (forrás: Nyugati Jelen).

Új fejlemény, hogy a Pietrele turistaközpont mellett állítólag megszűnt a sátorozási lehetőség. Mivel sokakat érinthet, ennek még igyekszem jobban utánajárni. S hogy mégis egy örömteli hírrel zárjam az összefoglalót: egyértelmű jelek mutatnak arra, hogy a nemzeti park megszüntette a korlátozást a Rossz-völgy régi turistaútján: a jelzéseket újrafestették, a törpefenyves részt megtisztították és a Pietrele-patakon is új fahidat létesítettek, valamint visszatették a Rossz-völgy letérőjét jelző táblát a Pietrele turistaközpont és az Encián menedékház közötti útvonalon. A helyzetjelentést köszönjük Szentiványi Gyula barátunknak!

A legvégére pedig egy kuriózum: augusztus-szeptember fordulóján magyar kutatóexpedíció járt a Bukura-tónál, ahol katonabúvárok közreműködésével víz- és üledékmintákat vettek klimatológiai vizsgálatok céljából. Az expedíció vezetőjétől ígéretet kaptunk egy bővebb beszámolóra erről a nem mindennapi eseményről, így egyelőre többet nem is árulnék el...


Augusztus eleji rendezvények

2014. augusztus 8.

A múlt hétvégén immár negyedik alkalommal rendezték meg a Retezat Maraton terepfutó versenyt a hegység északnyugati részében. A három meghirdetett távnak (37 km, 24 km és 14 km) összesen több mint 200 versenyző vágott neki, és a változékony időjárás ellenére többségüknek sikerült is teljesíteni a próbát. A hosszútáv („Dinoszaurusz” pálya) első helyezettje 5 óra 51 perc alatt ért be a célba, a középtáv („Bölény” pálya) nyertesének ideje 3:59, a rövidtávon („Sárkány” pálya) pedig 2:21 lett az idei rekord (a részletes eredmények a verseny hivatalos honlapján tekinthetők meg). Jövőre augusztus 1. lesz az V. Retezat Maraton időpontja!

A déli oldalon, a Kis-Retyezátban ugyanebben az időpontban egy másik rendezvény debütált: a „Hegyvidéki Túrázás Fesztiválján” nem annyira a sportteljesítmény, mint inkább a hegyek, illetve a hegyi sportok világának ismerete és megismerése volt a középpontban. A fesztivál keretein belül meghirdetett versenyen három főből álló csapatok indulhattak, amelyek több próbában mérhették össze tudásukat: az első két feladat egy elméleti kérdésekből álló teszt kitöltése, majd hegymászó csomók és kötések készítése volt. Ezután két útvonalból lehetett választani: a nehezebbik túra a Buta-szoros turistaközpont → Buta menedékház → Buta (Plaiul Mic) nyereg → Jorgován-kő → Câmpuşel sátorozóhely útvonalon vezetett; a másik pedig a Buta-szoros turistaközpont → La Fanate tisztás → Valea Marii patak → Gruniu patak → Lazaru patak → Buta-szoros turistaközpont kört írta le. A megmérettetésen több mint 70 csapat vett részt, tehát a versenyzők száma itt is meghaladta a 200-at. Köszönet a beszámolóért és a fotókért Bodó József barátunknak!

Az idén még biztosan lesz egy sportrendezvény a Kis-Retyezátban: augusztus 23-24-én rendezik ugyanis az éjszakai Jorgován futást (az online nevezés aug. 21-ig tart).

Hogy is vannak azok a csomók?

Hogy is vannak azok a csomók?
Fotó: © Bodó József, 2014.08.02.

Versenyzők a startvonal előtt

Versenyzők a startvonal előtt
Fotó: © Bodó József, 2014.08.02.


Múltidéző: egy tanulságos Retyezát-mászás kísérlete 1908-ból

2014. július 25.

A századforuló utáni „boldog békeidőkben” egy lelkes turista csapat vonatra ül és nekivág, hogy meghódítsa a „hátszegi hegykirályt”, azaz a Retyezát-csúcsot. Szerencsére köztük találjuk a Kaukázust is megjárt Szádeczky-Kardoss Lajos történészt, aki gyorsíró tudását már a túra közben kamatoztatja, és ennek köszönhetően élvezetes beszámolót hagy örökül az utókornak. S bár a kitűzött célt nem sikerül teljesíteniük, izgalmakban és tanulságokban nem fog szűkölködni a kedves olvasó. Aki szeretné megtudni, hogy merre van az Ezüstpatak, vagy mi is az a „farkasétvágy”, az ki ne hagyja ezt az olvasmányos leírást!

...tovább a cikkhez

A szépreményű társaság

A szépreményű társaság


Időszakos lezárás a Kis-Retyezátban!

2014. július 13.

A múlt héten több száz juh pusztult el a Kis Retyezátban a Piule és Plésa csúcsok környékén. Az újságokban megjelent híradások szerint a Piule-csúcs közelében mintegy 400 juh zúzta halálra magát, miután a Dréksán-havasról visszatérő nyájat egy medve megriasztotta és azok ijedtükben egy szakadék felé menekültek (a helyszínen épp ködös idő volt). A Plésa-csúcs közelében pedig további 200 juh hullott el villámcsapás következtében. A sok juhtetem azóta mágnesként vonzza magához a környék medvéit, ezért – mivel mindkét esetben a közvetlen közelben fut a Piule-Plésa gerincen vezető sárga sáv jelzésű turistaút – komoly veszélyhelyzet alakult ki. A helyi hatóságok elővigyázatosságból lezárták ezt az útvonalat és figyelmeztető táblákat helyeztek ki a környéken.


RTR 2014 - rövid beszámoló

2014. június 24.

A hétvégén sikerrel megrendezték a Retezat Trail Race hegyi félmaraton verseny harmadik évadát. Bár a hét folyamán esős idő volt a Retyezátban, szombaton az időjárás végül kegyeibe fogadta a résztvevőket. A tavalyi évhez hasonlóan idén is újból megdőlt a verseny abszolút időrekordja: a leghosszabb, 28 km-es táv férfi mezőnyének első helyezettje ezúttal 3 óra 7 perc alatt teljesítette a távot, több mint 8 percet javítva a 2013-as nyertes idején (a részletes eredmények itt tekinthetők meg). A verseny három kategóriájában egyébként összesen 374-en indultak el, ami egy mindössze 3 éve létező terepfutó rendezvény esetében igen szép teljesítménynek mondható (viszonyításképpen: tavaly 170, tavalyelőtt pedig 85 induló volt). Az alábbi fotókat Bodó József készítette. További fotók és videók találhatók a verseny Facebook oldalán.

Röviddel az indulás után

Röviddel az indulás után
Fotó: © Bodó József, 2014.06.21.

Érkeznek a befutók

Érkeznek a befutók
Fotó: © Bodó József, 2014.06.21.


Érkezik a nyár

2014. június 11.

Seres Milán barátunktól kaptunk pár friss fotót pünkösdi hosszú hétvégéről, melyek tanúsága szerint már csak foltokban van hó a legmagasabb retyezáti csúcsokon is, a tengerszemek többnyire kiolvadtak és jónéhány növény épp most virágzik. Tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy elkezdődött a nyári szezon... A túráról nemsokára bővebb kép- és szöveganyag jelenik meg a szerző blogján.

Pompás tárnicsok az ösvény mellett

Pompás tárnicsok az ösvény mellett
Fotó: © Seres Milán, 2014.06.07.

A Pietrele-tó partján

A Pietrele-tó partján
Fotó: © Seres Milán, 2014.06.07.


Tavaszodik a Retyezátban

2014. április 28.

Az olvadozó hótakaró és az elmúlt hét kiadós esőzései jelentősen megnövelték a hegyi patakok, illetve a Nyugati-Zsil (más néven Román-Zsil) vízhozamát (és vízszintjét). Ez helyenként gondokat okozhat a vízfolyásokat keresztező turistautakon. A Magas-Retyezátban ugyanakkor továbbra is kell hóra számítani (melynek nem feltétlenül a mennyisége, inkább az állaga jelenthet veszélyt a túrázók számára). A helyzetet jól illusztrálják az alábbi fotók, amiket Bodó József barátunk a múlt hétvégén készített.

Kusztura-csúcs, 2014 április vége

A Kusztura-csúcson még akad hó
Fotó: © Bodó József, 2014.04.25.

Nyugati-Zsil, 2014 április vége

A megáradt Nyugati-Zsil
Fotó: © Bodó József, 2014.04.25.


Télies viszonyok

2014. április 10.

Bár az Alfödön és a középhegységekben már javában nyílnak a tavaszi virágok, a magas hegyekben ez az állapot még várat magára. Amint azt az alábbi fotókon is láthatjuk, a Retyezát sem kivétel ez alól. Főként a völgyekben kell nagyobb hóra számítani, ami napközben jó idő esetén olvadozik, ezért nehezen járható (és lavinaveszélyes). Érdemes már kora reggel felmenni a gerincekre és csak a késő délutáni órákban leereszkedni onnan, amikor a hó már újra összeáll. A képeket Adrian Temelescu készítette a múlt hétvégén (köszönet Bodó Józsefnek a továbbításért). Az Encián menedékház a megszokott módon üzemel, valamint a Bukura-tó melletti hegyimentő védkunyhó szintén nyitva van, hálózsákkal kényelmesen el lehet benne aludni.

Bukura-katlan, 2014 április eleje

Így fest a Bukura-katlan...
Fotó: © Adrian Temelescu, 2014.04.05.

Buta-nyereg, 2014 április eleje

...és így a Buta-nyereg
Fotó: © Adrian Temelescu, 2014.04.05.


Hegységkeresztezés 1937-ben

2014. február 27.

Hurrá, ismét időutazunk! Ezúttal az Erdélyi Kárpát Egyesület menedékház-ellenőri tisztségét (ilyen is volt!) viselő Illyés István beszámolója kerül sorra, melyből megtudhatjuk, hogy milyen körülmények között lehetett a '30-as években véghezvinni a Retyezát délről északra történő keresztezését a manapság is használatos útvonalon.

Turistajelzések például még nem nagyon voltak a hegységben akkoriban, így csak kőrakások után lehetett tájékozódni (már ahol voltak ilyenek). Mai szemmel nézve az írás egy másik érdekes pontja a Pietrele-menedékház említése, amit épp abban az évben építettek. Napjainkban ez a ház már nem létezik, mint ahogy az akkori Buta-vadászház sem (bár valószínűleg ennek helyén találjuk a mai Buta-menedékházat).

...tovább a cikkhez

A Bukura-tó

A Bukura-tó


Vegyes februári hóviszonyok

2014. február 6.

Februárra kicsit összeszedte magát a tél: most már több hó borítja a Retyezátot is, ugyanakkor a szél változatos hóviszonyokat alakított ki. A gerincekről sok helyen lefújta a hótakarót, a völgyekben viszont épp hogy ennek ellenkezőjére számíthatunk. Ezt megerősíti a retyezat.ro Facebook-oldalán megosztott fotóalbum is, amelyből a Pietrele-völgy, valamint a Pelága és Bukura-II csúcsok múlt hétvégi állapotáról tájékozódhatunk. Az alábbi látképek pedig szintén a múlt hétvégén készültek, ezeken a hegység déli főgerince, illetve a Buta-szoros akkori állapota látható. Aki mostanában komolyabb túrát tervez a Retyezátba, a biztonság kedvéért vigyen magával hótalpat, hágóvasat és jégcsákányt!

A Buta-szoros turistaközpontnál

A Buta-szoros turistaközpontnál
Fotó: © Bodó József, 2014.02.04.

A Kusztura-Gruniu gerinc déli lejtői

A Kusztura-Gruniu gerinc déli lejtői
Fotó: © Bodó József, 2014.02.04.


Sportversenyek a Retyezátban és környékén

2014. január 27.

Az utóbbi években több nagyszabású sportrendezvény talált otthonra a Retyezátban és közvetlen környékén. Mivel hamarosan indul a szezon, érdemes röviden áttekinteni, hogy mi lesz 2014-ben.

A Retezat Maraton névre keresztelt félmaratoni, illetve maratoni távon meghirdetett terepfutó versenyt elsőként 2011-ben rendezték meg a hegység északi-északnyugati részén. Azóta minden év augusztus első hétvégéjén bizton számíthatunk erre az eseményre, az idén augusztus 2. lesz a jeles nap. A hegység déli részében 2012-től vehetünk részt hasonló rendezvényen - a Retezat Trail Race hegyi félmaraton nyomvonala ugyanis a Kis-Retyezát legszebb tájain vezet keresztül. Időpontja június harmadik hétvégéjére szokott esni (ez az idén június 21. lesz). Mindkét verseny rendelkezik azzal a szimpatikus vonással, hogy meghirdetnek egy rövidtávú szakaszt is azok számára, akik kipróbálnák magukat, de nem rögtön egy félmaratonnal indítanának.

Az éjszakai Jorgován-futás szintén 2012-ben indult útjára, helyszíne és útvonala is megegyezik a Retezat Trail Race versenyével, viszont van egy „kis” nehezítő körülmény: a távot ugyanis holdvilág és fejlámpa fényére hagyatkozva kell teljesíteni. Szokás szerint augusztus utolsó hétvégéjén kerül sor erre a kihívásra, az idei rendezésre azonban egyelőre még nincs meghirdetve a hivatalos dátum. Szinte nyakunkon van ugyanakkor a szervezőgárda másik extrém versenye, az Oslea Hike & Ride Challenge. Ez az ország egyetlen freeride terepsí- és snowboard versenye, amelyen a résztvevők „etikus szellemben”, azaz a hegy lábától indulva gyalogosan közelítik meg a starthelyet. Az immár harmadik alkalommal megrendezett eseményre március első hétvégéjén szokott sor kerülni (idén: március 1.) az Oszlea szép kiállású hegygerincén (a Kis-Retyezát szomszédságában).

versenyek

Az időpont közelsége miatt ez utóbbi versenyről néhány további részletet is megosztunk. A nevezési időszak január 15. és február 27. között tart, díja 60 lej. A versenyen legfeljebb száz, 18 éven felüli versenyző vehet részt, nyereményt pedig kategóriánként (sí/snowboard) az első három helyezett kap. Sisakot és lavina jeladót (pieps) minden indulónak kötelező viselnie! Bővebb tájékoztatást a verseny honlapján, valamint a clubulalpinvaleajiului(kukac)yahoo.com e-mail címen, illetve a +40/73/584-7561 telefonszámon (Laurenţiu Petreanu) kaphattok. Szükség esetén a lehetőségekhez mérten Bodó József barátunk tud segíteni a kommunikációban (érdeklődni a szerkesztőségben).


Tavaszias tél...

2014. január 20. (frissítve: január 23-án)

Az idei tél eddig nem terített komoly hótakarót a Retyezátra. A múlt hétvégi helyzetet az alábbi két fotó illusztrálja, melyeken a hegység központi részét vehetjük szemügyre. Hétfőn reggel 5-10 cm friss hó esett a központi részeken (akkor még ennek ellenére is könnyen járható volt a terep, mert a meleg idő miatt összeállt a hóréteg). A közelgő lehűlés következtében valószínűleg a napokban gyarapodni fog a hó mennyisége). A képeket Czinkota Gábor és Adrian Temelescu készítették - köszönjük nekik, valamint Bodó Józsefnek a közvetítést.

A Zenóga-tó környéke

A Zenóga-tó környéke
Fotó: © Czinkota Gábor, 2014.01.19.

A Pelága-völgykatlan

A Pelága-völgykatlan
Fotó: © Adrian Temelescu, 2014.01.19.

A Bukura-katlan a Buta-nyereg felől

A Bukura-katlan a Buta-nyereg felől
Fotó: © Adrian Temelescu, 2014.01.19.


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | korábban |

Ünnepi köszöntés

2013. december 23.

Végéhez közeledik az év, mostanra már a Retyezát gerincei is fehérbe öltöztek. Boldog karácsonyt és szép, túrákban gazdag 2014-es évet kívánok a retyezat.ro olvasóinak!

Budai Péter (szerkesztő)


Hol van már az idei nyár...

2013. december 11.

Most hogy a fehérbe burkolózott a hegyvidék és bebújtak vackukba a retyezáti medvék, eljött az ideje nosztalgiázni egy kicsit... Ne is tétlenkedjünk, idézzük vissza a nyári Retyezát „zöld” hangulatát Mészáros Tamás remek videójának segítségével!


Megérkezett a tél!

2013. december 2.

Az múlt hét folyamán majdnem fél méter hó hullott le a Retyezátban. „A friss hó omlásveszélyes, ezért különös odafigyelést igényel a turisták részéről” – hívta fel a figyelmet Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő szolgálat vezetője.

Köszönjük a híradást Bodó József barátunknak! Facebook oldalunkra egy friss (hétvégén készült) fotó is felkerült a behavazott Kusztura-csúcsról – nyár elejéig valószínűleg ilyen fehérek maradnak a hegyek. A téli szezon tehát elkezdődött!


Télies ősz a Retyezátban

2013. október 8.

A hideg légáramlatok már szeptember közepére meghozták az első havazást a Retyezát magasabb régióiba is. Ilyenkor persze a hó még nem marad meg tartósan, a napközbeni felmelegedés az első havat már másnap elolvasztotta. Jelenleg kb. 1800-2000 m felett kell hóborításra számítani (a múlt hét folyamán 10 cm hullott), ami a mostani enyhébb időben ismét olvadásnak indult. Az őszi túráknak tehát semmi akadálya, de aki magasabbra szeretne kapaszkodni, az némi vizes hóra is számítson.

Az első idei hó a Kuszturán

Az első idei hó a Kuszturán
Fotó: © Bodó József, 2013.09.15.

A Kusztura-Gruniu gerinc mostanság

A Kusztura-Gruniu gerinc mostanság
Fotó: © Bodó József, 2013.10.05.


Bővült az online térkép!

2013. augusztus 6.

Befejeződött az oldal GPS felmérésekből épülő interaktív térképének frissítése. A legújabb kiadás már tartalmazza a tavaly ősszel átadott új turistautak egyikét is (a Zergebak-tóhoz vezető piros pont jelzésű útról van szó).

Természetesen a továbbiakban is várom azon túrázók segítségét, akik ily módon rögzítették az általuk bejárt nyomvonalakat! Elsősorban a térképen még nem szereplő utak érdekelnek, de pontosítás céljából a már meglévőkről is örömmel veszek újabb felméréseket.

Kapcsolatfelvétel: e-mail üzenetben vagy a fórumban.

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!


Újabb terepfutó maratonok a láthatáron

2013. július 24.

Tíz nap múlva, augusztus 3-án lesz a soron következő hegyi maraton a Retyezátban. Az immár 3. alkalommal megrendezett Retezat Maraton-ra annyian jelentkeztek előzetesen (közel 500 fő), hogy a nevezést le is zárták. Így arra már a helyszínen sem lesz mód, legfeljebb szurkolni lehet majd...

Ebből okulva most jó előre közhírré tétetik, hogy augusztus 24-25-én kerül sor a szezon harmadik, és egyben legkülönlegesebb terepfutó versenyére. A beszédes nevű Iorgovanu Night Run éjszakai félmaratont (15 km táv, kb 1300 m szint) idén másodjára rendezik. Elvileg augusztus 20-ig fogadják a nevezéseket, további részletek a verseny hivatalos weboldalán.

Retezat Maraton 2013

Iorgovanu Night Run 2013


Frissített túraútvonal információk!

2013. június 29.

A nyári túraidény kezdetével frissítettem a retyezat.ro túraútvonal leírásait (mindenkinek figyelmébe ajánlom a 2012 őszén történt változásokról szóló bekezdést), valamint az online GPS térképet (a POI-k frissítése még folyamatban van, de az útvonalak már elkészültek). Használja őket mindenki egészséggel!


Rekordok dőltek a Kis-Retyezát félmaratonon

2013. június 18.

A hétvégén sikeresen lezajlott a 2. Retezat Trail Race hegyi félmaraton. Az időjárás kedvezett a versenyzőknek, akik szép számban jelentek meg az idén: a három számban összesen 170 induló volt. Megdőlt a tavalyi „pályarekord” is, az első befutó 3 óra 16 percen belül teljesítette a távot. A profi kategória részletes eredményei már megtekinthetők, a többit hamarosan közzéteszik. Addig is, az esemény Facebook oldalán rengeteg fotó között lehet tallózni!

Az indulás pillanatai

Az indulás pillanatai
Fotó: © Bodó József, 2013.06.15.

Röviddel a befutó előtt

Röviddel a befutó előtt
Fotó: © Bodó József, 2013.06.15.


Megkezdődik a nyári szezon

2013. június 16.

A hegyimentők a mai nappal megkezdik a nyári felügyeletet a Pelága-réten és a Bukura-tónál. Az itt található védkunyhókat az őszi szezonzárásig már nem használhatják a túrázók (bajba jutottakat vészhelyzet esetén természetesen befogadnak, de csak egy éjszakára), tehát marad a sátrazás!


Kis-Retyezát félmaraton a hétvégén

2013. június 10.

Retezat Trail Race 2013Most szombaton (június 15-én) rendezik meg a 2. Retezat Trail Race hegyi félmaratont a Kis-Retyezátban. Az idei versenyen már két távot hirdettek meg a futók számára: a hobbi kategóriában indulóknak 8 km hosszú távot kell majd teljesíteni (400 m szintemelkedéssel), a profi kategória résztvevőinek pedig pedig 28 km hosszú távot (2300 m szintemelkedéssel). Ezen felül lesz egy duatlon szám is, melynek első résztávját (14 km hossz, 1000 m szint) futva kell teljesíteni, a másodikat pedig kerékpárral (ugyanez az út visszafelé). Nevezni három kategóriában (női, férfi, csapat) lehet. Kategóriától függően az első 3-7 helyezett pénzjutalomban részesül, különdíj jár továbbá a Buta-esztena és a Kusztura-csúcs közötti szakaszt leggyorsabban teljesítőknek („Kusztura királya és királynője”), illetve a profi kategória távjának tavalyi rekordját (3:37) megdöntőknek is. Az útvonalak és további részletek a verseny hivatalos honlapján olvashatók (román nyelven). A versenyzők napos, meleg időjárásra készülhetnek!


Újabb könyvajánló

2013. június 6.

A retyezat.ro oldal szerkesztőjeként és a könyv társszerzőjeként örömmel adom közre a hírt, hogy Nagy Balázs szerkesztésében nemrég megjelent a Cser Kiadó trekking-kézikönyv sorozatának új, második kötete.

A témával kapcsolatos általános ismereteken túl a könyv ezúttal a Kárpátok romániai részeiből kínál hosszútávú túraútvonalakat az olvasó számára, melyek között a Retyezát háromnapos észak-déli keresztezése is helyet kapott.

Remélem, hogy az általam összeállított útvonal elnyeri majd a közönség tetszését, és azok is részesülhetnek a Retyezát szépségeiből, akik most ismerkednek a hegységgel, de elsőre nem tudnak hosszabb időt szánni bebarangolására.

Nagy Balázs: Trekkingtúrázás - Kárpátok, Románia

Új Retyezát túrakalauz jelent meg!

2013. május 14.

Ismét örömteli hírrel szolgálhatok a Retyezát magyar nyelvű szakirodalmával kapcsolatban: Székely Árpád tavaly kiadott Retyezát - a jégárak regéje című kötetének folytatásaként nemrég megjelent a hegység legfrissebb túrakalauza, Retyezát - a Kárpátok metszete címmel. A könyvből remek ízelítőt találhatunk a szerző blogján, de személyesen is belelapozhatunk (és megvásárolhatjuk), ha részt veszünk a közelgő könyvbemutatók valamelyikén:

  • 2013. május 21. 18:00 - Marosvásárhely, Bolyai utcai Unitárius Templom
  • 2013. június 5. 18:00 - Kolozsvár, EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház
  • 2013. június 6. 18:00 - Budapest, Corvinus Egyetem, C épület
  • 2013. július 29 - augusztus 4. - Csíkszépvíz, XXII. EKE Vándortábor

Retyezát túrakalauz könyvbemutató


Itt a tavasz!

2013. május 9.

A hirtelen jött tartós meleg megtette a hatását a Retyezátban is: ütemesen olvad hegység hótakarója. Nemrég még egybefüggő fehér paplan borította a Magas-Retyezát bérceit, mostanra viszont már csak egyre zsugorodó foltokkal találkozhatunk. Ez persze még nem jelenti azt, hogy maradéktalanul elmúltak volna a téli veszélyek: helyenként továbbra is fennáll a kicsúszásveszély! Az alacsonyabban fekvő régiókat, például a Kis-Retyezát mészkővilágát viszont már most is érdemes felkeresni, főleg ha virágzó krókuszmezőket szeretnénk látni.

A déli főgerinc a Tulisa-hegység felől

A déli főgerinc a Tulisa-hegység felől
Fotó: © Bodó József, 2013.05.06.


A Retyezátban még tart a tél...

2013. április 23.

A Kárpát-medence alacsonyabb régióiban már tombol az idén igencsak megkésett tavasz. Sokan talán már most szívesen elindulnának a Retyezát csúcsai felé, ott azonban még most is javában tart a tél.

A jobb oldalt látható képet Bodó József készítette az elmúlt hétvégén. Jól látszik, hogy a Kusztura-csúcsot jelenleg is egybefüggő hótakaró borítja. A hírarchívumban található, tavaly március végén hasonló szögből készült képpel összevetve érzékelhetjük, hogy a természet bő egyhavi lemaradásban van.

Hófogságban a Kusztura-Gruniu gerinc

Hófogságban a Kusztura-Gruniu gerinc
Fotó: © Bodó József, 2013.03.20.


Lavinaveszély!

2013. március 29.

A hegyimentő szolgálat jelentése szerint az utóbbi napokban bekövetkezett intenzív havazás miatt a Retyezát egyes részein komoly lavinaveszély alakult ki (a Bucsecsben és a Fogarasi-havasokban is 4-es fokozatú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat). A legveszélyesebb helyek szokás szerint a Zsudele-csúcs valamint a Bukura-nyereg környéke, de máshol is könnyen megindulhat a hótömeg. Ha lehet, ezen a hétvégén biztonságosabb hegyvidékeken túrázzunk!

A hírt Bodó József barátunktól kaptuk, köszönjük!


Egy újrafelfedezésre váró kilátópont

2013. március 13.

A Retyezátról szóló XIX. század végi vadászati beszámolók, túraleírások és tudományos cikkek egyik visszatérő szereplője Buda Ádám Rea-i földbirtokos, nemzetközi hírű természetbúvár. Személyében kis túlzással a „magyar Gerald Durrell”-t tisztelhetnénk, ha életéről és munkásságáról több maradt volna az utókorra. Méltatlanul feledésbe merült alakját most egy általa írt folyóiratcikk újraközlésével szeretném felidézni, melyben a Hátszeg-vidéki havasok általa legszebbnek tartott - természetesen a Retyezátban található - pontjára kalauzolja el a kíváncsi olvasót. Élvezetes stílusú írásából azt is megtudhatjuk, hogy a néprege szerint miféle viszontagságok közepette került egy bizonyos Zaphira kisujja Felsőszilvásról Szentpéterfalva templomába és mi köze mindennek a jégesőhöz... A szerző természetesen nem tagadta meg ornitológus mivoltát sem, útközben jónéhány havasi madár felől kiokosít minket.

A cikk megjelenése óta jónéhány év eltelt és sok minden megváltozott. Az idő közben igazolta Buda Ádám meglátását: az akkoriban csak nagyritkán járt Nuksóra-völgy mára az egyik legnépszerűbb útvonal a Retyezátot felkereső turisták körében. Ugyanakkor a leírás szövegéből ítélve az általa leírt kilátópontot a mai napig nem érinti túraútvonal, és a javasolt menedékház sem épült fel ezen a helyen. Felfedező kedvűek számára érdekes feladat lenne kifürkészni a leírt útvonalat és több mint 100 év elteltével megörökíteni azt a látványt, ami ennyire megfogta Buda Ádámot. Így csak ismételni tudom, amit ő írt: „Fel-fel turisták a Lolája tetejére; A hátszeg vidéki havasok legszebb helyére!

...tovább a cikkhez


Öt éves lett a retyezat.ro!

2013. február 28.

születésnapJeles évfordulóhoz érkeztünk... Immáron öt éve, hogy a Retyezát iránt érdeklődők magyar nyelvű honlap hasábjain tájékozódhatnak a Déli-Kárpátok gyöngyszeméről. Köszönöm a biztatást és az elismerést az oldal látogatóinak, valamint az önzetlen segítséget mindazoknak, akik segítettek a tartalom bővítésében és naprakészen tartásában!

A téli időszakban a folyamatos karbantartás mellett néhány apró kiegészítés és változtatás történt az oldal háza táján, melyekről a fórumújdonságok” rovatában írtam részletesebb beszámolót. Időközben Facebook oldalunkon is megélénkült az élet. Köszönettel tartozom mindenkinek, aki ezen a platformon is népszerűsíti az immár 5 éves retyezat.ro honlapot, illetve információkat oszt meg a közösséggel.

A honlap működését támogatni kívánók figyelmébe ajánlom a közelmúltban megnyílt Mágnesműhely Webáruház kínálatát, ahol a Retyezáton kívül több más népszerű túracélpont látnivalói is helyet kaptak, a közelgő tavaszra tekintettel pedig minden virágos hűtőmágnes 25%-os kedvezménnyel kapható 2013. április 30-ig!


Sífutó versenyt tartottak a Retyezátban

2013. február 21.

Februar 16-án rendezték meg az Open Race Retezat sífutó versenyt. A korábbi napok havazása miatt a meghirdetetthez képest módosított útvonalat kellett teljesíteniük a jelentkezőknek: a rajt a Buta-szorosnál volt, ahonnan a La Fânaţe tisztás érintésével a Valea Mării völgyben kellett felkapaszkodni a Valea Mării csúcsra, majd vissza a rajthoz.

Az időjárás kegyeibe fogadta az indulókat, de a nehéznek mondható túrát csak 15 versenyző vállalta, köztük egy nő és egy amerikai turista. Az első versenyzők 2½ óra, míg az utolsók 5 óra alatt teljesítték a teljes távot. A híradást köszönjük Bodó József barátunknak.

Az Open Race Retezat sífutó verseny rajtja

A sífutó verseny rajtja
Fotó: © Bodó József, 2013.02.16.


Elmaradt a verseny...

2013. január 28.

A múlt hétvégére meghirdetett Winter Race Retezat téli maratont a szervezők lavinaveszély miatt későbbi időpontra elhalasztották, erről azonban sajnos nem értesítették időben az érdeklődőket. A Zsil völgyében jelenleg is tetemes mennyiségű hó van, a DN 66A utat azonban a Câmpuşel-vadászházig megtisztították. Autóval tehát idáig be lehet menni, a turistautak azonban járatlanok. A híreket Bodó Józseftől kaptuk.


Még havasabb a Retyezát...

2013. január 21.

Az utóbbi napok folyamán a Retyezátban és környékén is nagyobb mennyiségű hó esett. Ennek megfelelően készüljön bárki a hegyre! Mindenképpen érdemes tájékozódni az aktuális és a várható időjárási helyzet felől!


Képek a hófödte Retyezátról

2013. január 17.

Bodó József barátunk küldte az alábbi két fotót a Vulkán-hegységben található Sztrázsa-hegyi sípályáról, ahonnét szépen rálátni a szomszédos Retyezát délkeleti főgerincére. A múlt hét folyamán egyébként a Hátszegi-medencében teljesen elolvadt a hó, de a hegység magasabb részeit továbbra is fehér lepel fedi. Aki téli túrát tervez, mindenképpen tájékozódjon az aktuális időjárási helyzetről! Aki pedig a sztrázsai sípályáról szeretné élvezni a pazar kilátást, annak irány a karácsonykor átadott új, modern kabinos felvonó! Az igazán extrém kihívások kedvelőit viszont a január 25-27 közöttre tervezett Winter Race Retezat téli maraton hozhatja lázba, ami az augusztusban megrendezett éjszakai Jorgován-maraton megfordított útvonalát követi, ezúttal télies körülmények között. Térkép és további részletek ezen az oldalon (román nyelven).

Kusztura-Gruniu gerinc a Sztrázsáról

Kusztura-Gruniu gerinc a Sztrázsáról
Fotó: © Bodó József, 2013.01.02.

Új sílift a Sztrázsán

Új sílift a Sztrázsán
Fotó: © Bodó József, 2012.12.21.


Retyezát a Hazajáróban - teljes epizód

2013. január 10.

Újabban már HD minőségben is megtekinthetjük a Duna TV-n futó magazinműsor első két évadának epizódjait az interneten, így természetesen a Retyezátról szólót is. Hogy ne kelljen sokat keresgélni, helyet szorítottam a videónak most a retyezat.ro főoldalán. Remélhetőleg nem kell hosszú éveket várni a következő Retyezát-támájú tévéfilmre!


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | korábban |

Ünnepi köszöntés

2012. december 21.

Végéhez közeledik az év, december közepe óta már a Retyezátot is hólepel fedi. Boldog karácsonyt és szép, túrákban gazdag 2013-as évet kívánok a retyezat.ro olvasóinak!

Budai Péter (szerkesztő)


Beköszönt a tél, de még tartja magát az ősz

2012. november 5.

Október végére leesett az idei téli szezon első hava a Retyezát magasabb részein, de az utóbbi napokban a felmelegedés hatására elolvadt a néhány centis fehér takaró. A déli főgerincen, azon belül is a Kis-Retyezátban tehát a most következő hétvégére előrejelzett jó időre számítva továbbra is szép ősz végi túrákat tehetünk a Retyezát karsztvidékén. Az északi főgerinc északi oldalának turistaútjain azonban elképzelhető, hogy megmaradt néhány hófolt - ezt nem árt belekalkulálni a mostanában tervezett túrák programjába. A korai sötétedéssel és a hideg éjszakával természetesen a hegység egész területén számolni kell!


Szép őszi idő van a Retyezátban

2012. szeptember 28.

Bodó József minapi fórumbejegyzése alapján érdemes mostanában is felkeresni a Retyezátot. A Zsil völgyében gyönyörű őszi napok vannak és a juhok is levonultak már a hegyről, így jó eséllyel találkozhatnak zergékkel a túrázók. A mostani, kora őszi időszak nagyon kedvező a Kis-Retyezát meglátogatásához, menjen aki teheti!


Levonulnak a hegyimentők

2012. szeptember 18.

Megkezdték a levonulást magasabban fekvő nyári állomáshelyeikről a Hunyad megyei hegyimentők. A Zenóga-tó melletti állomás már a hét elején, a Bukura-tó melletti és a Pelága-réti épületek pedig a hétvégén álltak át „téli üzemmódra”. Ez azt jelenti, hogy a kunyhók nyitva vannak, tehát bivakolásra használhatóak. Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy 2000 m magasan éjszaka már fagypont körüli hőmérsékletek vannak, a tűzgyújtás pedig szigorúan tilos!


Hírek az éjszakai Jorgován-futásról és a Szkorota-esztenáról

2012. augusztus 23.

Amint az a fórumban már olvasható volt pár napja, jól halad a Szkorota-esztena újjáépítése. Az épület gyakorlatilag kész van (néhány beltéri munka van már csak hátra), nagyobb lett elődjénél és az emeleti részt kimondottan túrázók részére szánják. Időközben lezajlott a Iorgovanu Night Run éjszakai terepfutóverseny is, melynek eredményeiről röviden a fórumban, részletesebben pedig a verseny hivatalos honlapján lehet tájékozódni. A tudósítást és az alábbi fotókat köszönjük Bodó Józsefnek.

Az éjszakai Jorgován-futás rajtja

Az éjszakai Jorgován-futás rajtja
Fotó: © Bodó József, 2012.08.19.

Az újjáépült Szkorota-esztena

Az újjáépült Szkorota-esztena
Fotó: © Bodó József, 2012.08.18.


Újjáépítik a Szkorota-esztenát

2012. augusztus 1.

Jó hírrel indul az augusztus, nekifogtak ugyanis az idén májusban leégett Szkorota-esztena újjáépítésének. A hónap közepére várhatóan el is készülnek a munkálatokkal, így ismét lesz szálláslehetőség a festői Szkorota-völgyben. Szintén az újjáépítéshez kapcsolódó változás, hogy a turistaút ösvényét az építkezéshez szükséges anyagok könnyebb felvitele miatt kiszélesítették.

Az újjászülető Szkorota-esztena


Frissített túraleírások az oldalon!

2012. július 25.

A nyári túraidény derekára teljesen megújultak a retyezat.ro túraútvonal leírásai. Bővült a leírt utak listája, frissültek a leírások és újabb útvonalmetszetek készültek. Használja őket mindenki egészséggel!


Közeleg a II. Retyezát Maraton

esemény időpontja: 2012. augusztus 4.

II. Retyezát MaratonKevesebb mint egy hónap múlva újabb hegyi maratont rendeznek a Retyezátban. Ezúttal a hegység ÉNY-i szegletében tehetik próbára magukat a jelentkezők a II. Retyezát Maraton versenyén. A maratoni és a félmaratoni táv indulói számára egyaránt Râuşor üdülőközpont lesz a start és cél helyszíne. A verseny végig jelzett turistautakon fog haladni, az idei útvonalak megtekinthetők itt: maraton, félmaraton. További részletek a verseny hivatalos honlapján olvashatók (román nyelven). Hamarosan egy újabb izgalmas versenyről fogunk hírt adni!


Éjszakai terepfutás a Kis-Retyezátban

esemény időpontja: 2012. augusztus 18-19.

Iorgovanu Night RunIdén már a harmadik hegyi terepfutó versenyről adunk hírt. A Iorgovanu Night Run extrém félmaraton ezek közül is kitűnik, mivel rendhagyó módon éjszaka rendezik meg. A verseny starthelye és befutója egyaránt a Câmpuşel vadászház, innen a bemelegítő szakasz a DN66A utat követve a Szkorota-völgy bejáratáig tart. Innen a szurdokon felvezető turistaúton, majd a Szkorota-esztenától jelzetlen pásztorösvényen kell feljutni a Kis-Retyezát gerincére, ahonnan a Dréksánu-havas → Fehér-csúcs → Jorgován-kő érintése után ismét turistaúton térnek vissza a versenyzők a kiindulópontba. Az 5 órás szintidőn belül teljesítendő 15 km hosszú távra férfi és női kategóriában lehet nevezni, 18 éves kortól. Kategóriánként az első 5 helyezett díjazásban részesül (a díjak összértéke 1500 €). Az előnevezés 50 lej, a helyszínen ugyanez 75 lej lesz. További részletek a verseny hivatalos honlapján olvashatók (román nyelven).


Felköltöztek a hegyimentők

2012. június 26.

A Hunyad megyei hegyimentő szolgálat közleménye szerint a tegnapi nappal hivatalosan is megkezdődött a nyári szezon a Retyezátban. A hegyimentők elfoglalták Bukura-tavi és Pelága-réti állomáshelyeiket, ahol a korábbi évek gyakorlatának megfelelően őszig a hét minden napján 24 órás ügyeletet teljesítenek.


Új kézikönyv a Retyezátról

ajánlott olvasmány

Székely Árpád székelyudvarhelyi földrajztanár többéves munkájának gyümölcseként június elején végre újabb magyar nyelvű könyv jelent meg a Retyezátról. A szerző ebben a kötetben részletes és szakavatott természettudományos leírást ad a hegységet a régmúltban és napjainkban is alakító folyamatokról. A 192 oldalas művet bőséges és igényes képanyag, illetve turistatérkép teszi teljessé. Rendelni egyelőre közvetlenül a szerzőtől lehetséges.

A könyv borítója

A könyv borítója

Részlet a könyvből

Részlet a könyvből


Hegyi félmaraton a Kis-Retyezátban

2012. június 18.

Az elmúlt hétvégén rendben lezajlott a Retezat Trail Race hegyi félmaraton verseny. A résztvevőket kegyeibe fogadta az időjárás, így az első hat versenyző 4 órán belül teljesítette a 2300 m feletti szintemelkedéssel nehezített 26 km-es távot. Az első versenyző 3 óra 37 perc alatt ért célba. 5 órán belüli időt futott 18 résztvevő (köztük a női verseny első helyezettje), 5-6 óra között pedig szintén 18-an értek célba. Az összesen 85 induló nagy részének egyébként sikerült a 9 órás szintidőn belül teljesítenie a versenytávot.

A tudósításért és az alábbi fotókért köszönet Bodó Józsefnek. A versenyről további fényképek találhatók a rendezők Facebook oldalán.

Elrajtol a mezőny

Elrajtol a mezőny
Fotó: © Bodó József, 2012.06.16.

Győztesek a dobogón

Győztesek a dobogón
Fotó: © Bodó József, 2012.06.16.


Tovább folytatódik a múltidézés

így mászták a Retyezátot 120 éve...

Ezúttal a Hunyad megyei turistaság egyik apostola, Téglás Gábor részletes, ugyanakkor cseppet sem unalmas beszámolójával bővült a retyezat.ro. A jó tollú szerző a Retyezát-csúcs egykori „normál útját” mutatja be, azonban nem puszta túraleírásról van szó: a hegység szépségeinek ismertetése és lokálpatrióta szellemű méltatása mellett Téglás számos helytörténeti érdekességgel is szolgál. Többek között azt is megtudhatjuk, hogyan állt össze és hogyan működött egy túratársaság a XIX. századi Retyezátban.

...tovább a cikkhez

A Retyezát Hátszeg felől

A Retyezát Hátszeg felől


Leégett a Szkorota-esztena

:(

A Szkorota-esztena május elején

Szomorú hírt kell közzétennem: a pünkösdi hétvégén leégett a festői Szkorota-völgyben található, egyébként nemrég felújított, túrázók számára is használható esztena. A tűz oka egyelőre ismeretlen, a rendőrség jelenleg több lehetőséget is vizsgál még. A fejleményekről igyekszünk beszámolni, addig is egy május eleji fotóval emlékezünk a hamuvá lett házakra.


Hegyi félmaraton a Kis-Retyezátban

júniusi erőpróba

Retezat Trail RaceIdén első alkalommal, június 16-án rendezik meg a Retezat Trail Race névre keresztelt félmaratont. A 26 km-es versenytávon több mint 2300 m szintemelkedést kell leküzdeniük az indulóknak, helyenként nehéz terepen. Elsőként a Piule-Plésa gerincen kell végighaladni, majd tovább a Buta-menedékházhoz, onnan a Plaiul Mic nyeregbe és fel a Kuszturára, végül a Mării-csúcs déli gerincén leereszkedve, a Buta-szoros turistaközpont érintésével visszaérkezni a rajtponthoz. A versenyre három kategóriában (női, férfi, csapat) lehet nevezni, kategóriánként az első 5 helyezett pénzjutalomban részesül. További részletek a verseny hivatalos honlapján olvashatók (román nyelven).


Facebook-on a retyezat.ro

tetszik!

Facebook-on a retyezat.ro A szelíd kényszernek (kösz a sok lájkot!) engedve nemrég a retyezat.ro is bevackolta magát a népszerű közösségi oldalra. A Retyezáttal és az oldallal kapcsolatos híreket tehát mostantól Facebook-on is figyelemmel lehet követni, illetve ugyanitt saját élményeket/fotókat/észrevételeket is meg lehet osztani másokkal. FB-szkeptikusoknak: nyugalom, a főcsapás természetesen továbbra is a retyezat.ro marad! ;)


Folytatódik az olvadás

2012. május 7.

Egy hete a jó időt és a hosszú hétvégét kihasználva a Kis-Retyezátban túráztunk pár napot, így első kézből tájékoztathatom az olvasóközönséget az állapotokról. Az odajutásról annyit, hogy Piski és Petrozsény között a 66-os utat teljes hosszában igényesen felújították, és rendesen ki is tábláztak mindent. A Merisori-hágóban 1-2 helyen még hídjavítás miatt egy sáv járható csak, de nem kell sokat várni az átjutással.

A Piulén már alig van hó

A Piulén már alig van hó
Fotó: © Budai Péter, 2012.05.02.

Jorgován köve a Cserna-hágó felől

Jorgován köve a Cserna-hágó felől
Fotó: © Budai Péter, 2012.05.02.

A Kis-Retyezátban a hó nagy része már elolvadt, így könnyen lehet túrázni szinte minden kijelölt turistaúton (Szkorota-szurdok, Câmpuşel → Jorgován-kő, Buta-szoros → Buta-menedékház → Plaiul Mic nyereg → Kusztura-csúcs). A déli főgerincen még találkozhatunk nagyobb hóborította területekkel (ezeket többnyire meg lehet kerülni, de a lábszárvédő így is hasznos lehet), továbbá a Piule-Plésa gerinc egy kitett szakasza is havas, ezért még ajánlatos várni. A Szkorota-szurdok fölötti sziklákon több zergét is láttunk, aki arra jár, legyen csendes és figyelmes, meglesz a jutalma!

Az északi főgerinc a Plaiul Mic nyeregből április 29-én

A havas északi főgerinc a Plaiul Mic nyeregből
Fotó: © Budai Péter, 2012.04.29.

Az északi főgerinc csúcsai és azok déli oldala szemrevételezés alapján többnyire havas. Az északi oldal völgyeiben és gerincein a fórumban olvasható helyzetjelentés szerint szintén van még bőven, így egyelőre inkább a Kis-Retyezátba célszerű túrát tervezni. Aki mégis valamilyen nagyobb csúcsot szeretne mászni, annak a Kuszturát ajánlom, a Buta-menedékház felől.


Kattints a képre az online térkép megnyitásához!

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!

Frissített online térkép

kis hegyi térinformatika

Ismét frissült a GPS felmérésekből összeállított online térkép! Bizonyára az idei szezonban is többen lesznek, akik ily módon rögzítik majd az általuk bejárt útvonalakat. Az ő segítségüket továbbra is kérném a térkép fejlesztéséhez. Főleg olyan turistautakat várok, amelyek még nem szerepelnek a jelenlegi térképen (pl. a Zenóga-tó → Zlata-gerinc → Gura Apei, vagy a Buta-menedékház → Szkorota-nyereg útvonal), de cél a meglévők ellenőrzése és javítása is. Kapcsolatfelvétel: e-mail üzenetben vagy a fórumban.


Olvad a hótakaró...

2012. március 26.

A meleg idő miatt gyors ütemben fogyatkozik a téli hótakaró. A völgyekben és az árnyékos helyeken általában még nagy a hó, de a napos részeken már tavasz van: virágot bontottak a sáfrányok és a hóvirágok, valamint kihajtott a medvehagyma is. Mindemellett a magasabb részeken továbbra is téli körülmények uralkodnak, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az információért és az alábbi friss fotókért köszönet Bodó Józsefnek.

A gerinceken már tavaszodik

A gerinceken már tavaszodik...
Fotó: © Bodó József, 2012.03.26.

A Zsil-völgyben még sok a hó

A Zsil-völgyben még sok a hó...
Fotó: © Bodó József, 2012.03.26.


Lavinaveszély!

2012. március 2.

Az idő felmelegedésével megnőtt a Retyezátban a hólavina veszélye. A hegyimentők felhívják a turisták figyelmét, hogy a következő hetekben kerüljék a gerinctúrákat. Az elmúlt időszakban 1500 m fölötti magasságban több hólavina is volt. Ezek a lavinák nemcsak havat, hanem sziklákat és fákat is magukkal sodortak. A hólavina veszélye továbbra is 4-es, illetve 5-ös fokozatú. A hegyimentők szerint még 2-3 meleg és hideg ciklusnak kell váltania egymást, hogy a hó rögzüljön, ami több hétig is eltarthat.

Az információért és az alábbi friss fotókért köszönet Bodó Józsefnek.

A Retyezát déli része a Zsil-völgyből

A Retyezát déli része a Zsil-völgyből
Fotó: © Bodó József, 2012.03.03.

A Kusztura-Gruniu gerincen még a tél az úr

A Kusztura-Gruniu gerincen még a tél az úr
Fotó: © Bodó József, 2012.03.03.


Nyereményjáték!

születésnapi meglepetés

Idestova négy éve (ha úgy tetszik: egy szökőéve), hogy megszületett a retyezat.ro. Az évfordulót rendhagyó nyereményjátékkal ünnepeljük meg, melyben bárki részt vehet, aki 2012. februárjában hűtőmágnes vásárlással támogatja az oldal üzemeltetését. S hogy mit lehet nyerni? A résztvevők között számítógépes sorsolással két ajándék talál majd gazdára: egy Dimap Retyezát-térkép, valamint egy A4-es méretű, Retyezát témájú egyedi puzzle játék! A két szerencsés nyertes közül az ajándékok közötti választás joga azt fogja megilletni, aki több mágnest rendelt...

nyereményjáték díjak


Behavazott Retyezát

fokozott balesetveszély!

Január végére tekintélyes mennyiségű hó esett a Retyezátban, 26-án a Râuşorra vezető műutat is hólavina zárta el néhány órára. A hegyimentők azt javasolják, hogy a lavinaveszély mérséklődéséig senki ne induljon neki a behavazott hegynek!


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | korábban |

Retyezát a Duna TV-n

barangolás a képernyőn

A Duna TV Hazajáró című turisztikai magazinműsora hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. November 6-án a Retyezát és környéke került képernyőre. A stáb még október elején, szép őszi időben forgatott a Bukura-katlan környékén. A táj bemutatása mellett a film megszólaltat helybéli magyarokat is. A műsor interneten visszanézhető! Ízelítőként íme egy rövid kedvcsináló az adásból:


Leesett az első hó a Retyezátban

téliesre fordul az idő...

Október elején lehullott az idei első hó a Retyezát magasabb régióiban (részletek a Nyugati Jelen hasábjain). Mennyiségét tekintve nem akkora, hogy akadályozza a gyalogtúrázást, de a helyzet mindenképp nagyobb felkészültséget és jobb felszerelést kíván meg a hegy látogatóitól. Legyünk elővigyázatosak, és érdeklődjünk az aktuális állapotókról a hegyimentőknél!


Menedékházak a Pietrele-völgyben

újabb cikk a múltidéző rovatban

A Retyezát a XIX. és XX. század fordulóján, néhány évtized alatt vált vadászparadicsomból turistaparadicsommá. Különösen igaz ez a Pietrele turistaközpontra.

Hogyan alakult ki a minden Retyezát-járó által jól ismert Pietrele mai arculata? Kik és hogyan járultak hozzá mindehhez? Archív felvételekkel illusztrált írásom korabeli híradásokra és személyes visszaemlékezésekre támaszkodva igyekszik választ adni ezekre a kérdésekre.

...tovább a cikkhez

Pietrele az 1930-as években

Pietrele az 1930-as években


Futómaraton a Retyezátban

hegyek között, völgyek között...

Az idén első alkalommal rendeztek hegyi futómaratont a Retyezátban. Augusztus 6-án két mezőny rajtolt el a Râuşor turistaközpontból: a maratonosok 44 km-es távon 3000 m szintemelkedéssel, a félmaratonosok 22 km-es távon 1700 m szintemelkedéssel kellett megküzdjenek, mielőtt visszaértek volna a kiindulási pontba. A maratoni táv első helyezettje 4 óra 58 perc alatt, a félmaratoné 2 óra 10 perc alatt ért célba. A részletes eredmények és a nyomvonalak a verseny hivatalos oldalán érhetők el, ahol rengeteg fotót is találunk. Akit felvillanyozott a lehetőség, már most feljegyezheti, hogy jövőre augusztus 4-én rendezik meg a versenyt.


Folytatódik a múltidézés

beszállás az időgépbe!

A 70-es évek Retyezátját bemutató írás után most még tovább tekerjük vissza a képzeletbeli időkereket. Akit érdekel, hogy milyen volt a Retyezátban túristáskodni 130 évvel ezelőtt, ne mulassza el Réthi Lajos, valamint Déchy Mór útibeszámolóját. Mindenkettő izgalmas és élvezetes, sőt mi több, tanulságos olvasmány!


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | korábban |

Egy kis múltidézés

meghívó időutazásra

Újabb oldallal bővültünk! Szentiványi Gyula érdekes írása révén a 70-es évek Retyezátjába válthat képzeletbeli vonatjegyet a kedves Olvasó. Egy apa 30 év kényszerű száműzetés után szülőföldjére viszi fiát és annak barátait. Milyen volt a gyermekkori „játszótér” viszontlátásának öröme? Mennyit változott a környék addig és mennyit azóta? Emberi sorsok, egy kis történelem, és persze jó néhány „retró” retyezáti túra, fényképekkel illusztrálva.


Ismét belépőjegy a Retyezátba

A Retyezát Nemzeti Park területére látogatóknak 2010 májusától újra belépőjegyet kell venniük. Hamarosan a parkba vezető összes belépési ponton kiépül az ehhez szükséges infrastruktúra, idén nyáron tehát már biztosan találkozni fogunk majd vele. A 7 napig érvényes belépő díja egyébként jelképes, mindössze 5 lej, tehát senkit nem fog csődbe vinni. További részletek itt olvashatók.


Téli hegymászó tábor

A Kodiák Természetjáró Egyesület idén is megrendezi immáron hagyományosnak mondható téli hegymászótáborát a Retyezátban. A részvétel ingyenes, viszont Erőss Zsolt tátrai balesete miatt nem tud részt venni a táborban, így az eddigi évek gyakorlatától eltérően ezúttal nem lesz oktatás. A tábor időpontja: 2010. március 22-28, jelentkezni március 18-ig lehet (Katona Alpár, tel.: +40/742868853). További részletek itt és Zsolt oldalának fórumában.


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | korábban |

Dinoszauruszok a Retyezátban

régi csibészek...

Újabb oldallal bővült a retyezat.ro - mostantól a hegység lábánál előkerült dinoszaurusz- és egyéb őshüllő-maradványokról részletesebben is olvashatnak itt az érdeklődők. Főzy István barátommal, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusával közösen írt cikkünkben az őslénytan számára rendkívül értékes hátszeg-környéki leletek bemutatása mellett megemlékezünk báró Nopcsa Ferenc fordulatokban gazdag életéről is. Hogy miért? Kiderül itt...

Dinoszaurusz-fogak a Hátszegi-medencéből

Dinoszaurusz-fogak
a Hátszegi-medencéből


Útlezárás

2009 nyara

Kőaljaohába felől jelenleg nem lehet megközelíteni a „bevett” útvonalon Nuksóra falut. Egészen jó és aránylag rövid kerülőút van ellenben Fehérvízen (Râu Alb) keresztül. Ehhez tovább kell menni mintegy 2 km-t a 66-os úton, és a következő falunál (Bajesd - Băieşti) jobbra lekanyarodni a hegység felé.

Tábla nem jelzi, csak a Fehérvíz felől jövőknek Petrozsényt. Fehérvízen egyébként érdemes megállni a régi magyar (református) templom romjainak kedvéért, és éppenséggel magyar rendszámú autót is láthatunk a Mara-kúria udvarán (kiegészítő információk itt).

A szűk, de kiváló minőségű út (ügyeljünk a szembejövők miatt) továbbvezet Macesd (Zăvoi) faluba, ahol átmenetileg - jól járható - kövesúton haladunk, majd ismét friss aszfaltcsíkon jutunk el Felsőszálláspatakra (Sălaşu de Jos). Itt aztán becsatlakozunk a „szokásos” útba.


Kattints a képre a dinamikus GPS-térkép megnyitásához!

Kattints a képre a dinamikus GPS-térkép megnyitásához!

GPS nyomvonal vadászat

Küldj be Te is!

Bizonyára az idei túraszezonban is voltak többen, akik GPS segítségével rögzítették az általuk bejárt útvonalakat – az ő segítségüket továbbra is kérném a honlap GPS térképének bővítéséhez. Főleg olyan turistautakat várok, amelyek még nem szerepelnek a jelenlegi térképen, de a meglévők ellenőrzése és esetleges javítása is cél. Kapcsolatfelvétel: e-mailben vagy a fórumban.


Szavazz a Retyezátra

„A világ 7 természeti csodája”

A „világ új 7 természeti csodája” internetes szavazás második körébe jutott Retyezátra július 7-ig ismét lehet szavazni. A mostani fordulóból 261 helyszín közül 77 jut majd tovább (kategóriánként az első 11). Ezekből július 21-én egy szakértő zsűri fog 21-et kiválasztani a végső szavazásra.

A verseny angol nyelvű honlapján történő regisztrációt követően lehet voksolni 7 jelölt valamelyikére (melyek között megtalálható például a Matterhorn, a Balaton, a Tara-kanyon és a Bajkál-tó is).


Egyebek

További archív hírekhez a fórumban lehet hozzáférni.