Időjárás

| általános jellemzés | aktuális - előrejelzés |

Általános jellemzés

ha esik, ha fúj...

A Retyezát számos természeti szépsége mellett szélviharairól és csapadékosságáról is híres. A magasabb régiókban sokéves statisztikai átlag szerint nagyjából minden második nap esik. Természetesen a valóságban máshogy oszlik el a csapadék (a legtöbb nyár elején, a legkevesebb ősz közepe táján várható), de szerencsésnek mondhatja magát az, aki huzamosabb ideig tartó száraz időt fog ki.

Napsütéses, tiszta nyári nap a Papusa-csúcson

Napsütéses, tiszta nyári nap a Papusa-csúcson - Fotó: © Budai Péter, 2007

Hőmérséklet szempontjából a földrajzi elhelyezkedés és az aktuális évszak mellett a tengerszint feletti magasság a meghatározó tényező. A csúcsrégióban még nyáron is igencsak "frissek" a hajnalok. A gerinceken átbukó szél is főleg a magasabb régiókban teszteli a túrázók és sátraik tűrőképességét (például a Bukura-tó környékén). Nagyobb viharok idején a széllökések elérhetik, sőt meghaladhatják a 100 km/h sebességet.

Ha vihar van kialakulóban, a villámcsapás veszélye miatt ajánlatos a gerincek környékéről mihamarabb lejjebb húzódni (mint minden hasonló hegységben). Szerencsére ez a Retyezátban szinte mindenütt gyorsan megtehető. Nyári zivatarok ellen a legjobb módszer korán reggel útra kelni, hogy a rendszerint délutánra kialakuló viharok idejére már újra szálláshelyünkön, vagy legfeljebb a visszaúton legyünk. A magashegyi zivatarokról és az ajánlott viselkedésről bővebben olvashatunk Milka Zsolt cikkében.

Esős időben (Custura Bucurei)

Esős időben (Custura Bucurei) - Fotó: © Szabó Máté, 2008

Szintén veszélyes lehet a köd, ami gyakori jelenség a hegység területén. A látótávolság csökkenésével sorra elvesznek a tájékozódási pontok, s ilyenkor bizony még a tapasztalt túrázó is könnyen eltévedhet (főleg az egyhangú kőtengereken vezető jelzések, kiváltképp a környezetbe könnyen beolvadó, sárga színnel festettek esetén). Ez elsősorban a Zsudele-csúcs és a Zárt-kapuk gerincszakaszai környékén veszélyes, de máshol sem jön jól.

Az optimális túraidőszak nyár vége, ősz eleje. Ilyenkor a hőmérséklet még kellemes, valamint a csapadék valószínűsége is aránylag kisebb, mint máskor. Télen igencsak zord körülmények uralkodnak a hegységben, ezért ez az évszak csak megfelelő tapasztalattal rendelkezők számára ajánlható (lásd a viselkedés és a túrázás oldalakat). A terep csak hóolvadást követően, jellemzően nyár elejére (június-július fordulóján) válik ismét biztonságossá az egyszerű gyalogtúrázók számára.

Tél a Retyezátban (Pelága-csúcs)

Tél a Retyezátban (Pelága-csúcs) - Fotó: © Csáki István, 2007


| általános jellemzés | aktuális - előrejelzés |

Aktuális helyzet és előrejelzés

Román Meteorológiai Szolgálat

Az A.N.M. nem üzemeltet hivatalos mérőállomást a Retyezát területén, viszont az országos helyzetkép oldalon tájékoztatást kaphatunk a legközelebb eső állomások (a szomszédos Szárkő hegységben lévő Cuntu és Ţarcu, valamint a Retyezáttól keletre eső Páring hegységet képviselő Parâng) adatairól.

Télvíz idején érdemes figyelemmel kísérni ezen felül az országos hóborítottságot bemutató térképet, továbbá tájékoztató jelleggel a kétnaponta frissített hó- és lavinajelentést. Az utóbbi ismét csak a szomszédos Páring és Kudzsiri-havasok, illetve Szárkő és Godján hegységekre ad meg konkrét adatokat, ám az itt közöltek nagy eséllyel helytállóak az általuk közrefogott Retyezát vonatkozásában is.

Kiegészítésképpen pedig rápillanhatunk a Râuşor sípálya webkamerájának élőképére is (a kamera általában csak a téli szezonban üzemel).

Egyéb online időjárás-jelentések (magyar nyelven)

Az alábbi két cimke a Retyezát-csúcsra, valamint a hegység egészére vonatkozó átlagos jelenlegi helyzetképet és a következő két nap előrejelzését mutatja a www.freemeteo.com szerint (a kék mezőben lévő címfeliratokra kattintva hétnapos részletes előrejelzéseket is elérhetünk). Mivel nem helyszíni állomások méréseit látjuk, kezeljük kellő óvatossággal ezeket az adatokat!

Retyezát-csúcs

2059 m

Retyezát-hegység átlag

1823 m

Egyéb online időjárás-jelentések (román nyelven)

weboldalhelyszínelőrejelzés jellege
vremea.netRetyezát-csúcs7 napos részletes (3 órás bontásban)
meteolive.roHátszeg (Haţeg)8 napos (napi bontásban)
meteolive.roMalomvíz (Râu de Mori)8 napos (napi bontásban)
meteolive.roHobica (Hobiţa)8 napos (napi bontásban)
meteolive.roNyakmező (Câmpu lui Neag)8 napos (napi bontásban)
vremea-meteo.netNuksóra (Nucşoara)10 napos (napi bontásban)
vremea-meteo.netKlopotiva (Clopotiva)10 napos (napi bontásban)

Egyéb online időjárás-jelentések (angol nyelven)

weboldalhelyszínelőrejelzés jellege
mountain-forecast.comRetyezát-csúcs6 napos részletes (3 napszakra bontva)
mountain-forecast.comPelága-csúcs6 napos részletes (3 napszakra bontva)
meteoexploration.comPelága-csúcs4 napos részletes (4 napszakra bontva)
accuweather.comNuksóra (Nucşoara)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comSzuszény (Suseni)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comPestere (Peştera)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comNyakmező (Câmpu lui Neag)5 napos részletes (akár órás bontásban is)

Az alábbi interaktív cimkén a Retyezát egészének jelenlegi időképe, valamint a következő 5 napra előrejelzett átlagos időjárása látható a viewweather.com szerint. Az egyes napokra kattintva részletesebb (három órás bontású) adatokat kapunk az adott napra. Hasonló információk a Retyezát-csúcsra, a Pelágára, a Piuléra és a Jorgován-kőre is elérhetők.