Bukura-csúcs (Vârful Bucura) - 2433 m

| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Általános bemutatás

testvércsúcsok

A Bukura látképe a Pietrele-völgyből

A Bukura látképe a Pietrele-völgyből
Fotó: © Budai Péter, 2008

A Bukura I és II a Custura Bucurei felől

A Bukura I és II a Custura Bucurei felől
Fotó: © Budai Péter, 2007

A Retyezát északi főgerincének részét képező, masszív megjelenésű Bukura rögtön két csúccsal is büszkélkedhet. A nagyobb (Bukura I) 2433 m, míg a kisebb (Bukura II) 2378 m magasra ér fel. Az utóbbi meredek, sziklás északi falán több nehéz sziklamászó utat is nyitottak (dél felőli oldala ugyan lankásabb, kijelölt turistaút azonban onnan sem vezet fel rá). A hegy „normál utas” megmászása kedvező időjárási körülmények között nem nehéz, a főcsúcsról ilyenkor nagyszerű körpanorámában részesülhetünk. Dél felé a Szlevej-gerinc és a Bukura-kapu gerincszakasza a Zsudele-csúccsal, nyugatra a Gemenele rezervátum, északi irányba a Retyezát-csúcs, keletre pedig a Bukura-katlan és a Pelága-csúcs tárul szemünk elé. A látványt „természetesen” jónéhány tengerszem is fűszerezi.

Kilátás a Bukura-II csúcsról

Kilátás a Bukura-II csúcsról (jobbra a Pelága, balra a Nagy-csúcs)
Fotó: © Barati Zoltán - Bánáti Aliz, 2007

A hegy valószínűleg a déli oldalában elterülő katlanról, illetve annak legnagyobb taváról kapta a nevét (a Bucura egyébként román női keresztnév). Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a XVIII. század derekán készített első katonai felmérés térképlapján ilyen elnevezésnek még nyoma sincs, bár a tó és a csúcs egyaránt szerepel rajta (előbbi név nélkül, utóbbi pedig Seminile néven). Ekkor még a tóból déli irányban kifolyó patak völgyét is más néven (Vale Comarnitzilor) jegyezték fel. Noha ezeken a térképeken gyakran találni hibákat, a többszörös eltérés mégis azt sejteti, hogy ez esetben kicsi a tévedés esélye. Ezt a hipotézist erősíti, hogy Hunfalvy János 1865-ben kiadott „A magyar birodalom természeti viszonyainak leirása” című művének 3. kötetében szintén ezeket a neveket használta a Lepusnyik forrásvidékének leírásakor (441. oldal). A mostani elnevezés tehát valószínűleg csak valamikor a XIX. század második felében honosodhatott meg. Hasonló drasztikus névváltozással találkozhatunk egyébként a Pelága-csúcs nevének esetében is.

Téli Bukura-panoráma a Pietrele-völgy irányából

Téli Bukura-panoráma a Pietrele-völgy irányából
Fotó: © Csiki Attila, 2008


| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Felvezető utak

piros sáv

keleti irányból

metszet

A Bukura-nyereg (Curmătura Bucurei, 2206 m) felől az északi főgerinc jelzését követve juthatunk fel a főcsúcsra (a Bukura II alatt kőtengeren traverzálunk át, a mellékcsúcsot tehát nem érintjük). Az út nem nehéz, jelzése kedvező időjárás esetén könnyen követhető. Ködben az eltévedés, nedves időben pedig a csúszós kőlapok miatt viszont fokozott figyelmet igényel.

sárga sáv piros háromszög piros pont

déli irányból

metszet (1) | metszet (2)

A Bukura-tó mellől induló sárga sáv és piros pont jelzések valamelyest eltérő útvonalon vezetnek a hegység legmagasabb tengerszeméhez, a Kapu-tóhoz (Ţau Porţii, 2230 m). Előbbi az időszakos Bucurelu-tó mellett, utóbbi pedig a sorban egymást követő Anna, Viorika és Florika tavak felett halad el (jó darabon a piros háromszög jelzéssel párhuzamosan). Innen a sárga sáv jelzést követve meredeken felkaptatunk az északi főgerincre, majd enyhébb emelkedővel haladunk tovább a Retyezát-csúcs irányába. Közvetlenül a Bukura-csúcs nyugati oldalában egy piros sávval jelzett csapás ágazik ki kelet felé, mely rövid, ám meredek kőfolyásos emelkedőn vezet fel a főcsúcsra.

sárga sáv

északi irányból

metszet

A Retyezát-csúcs felől érkező sárga sáv jelzés a Gemenele rezervátum határát képező Retyezát-gerincél mentén hullámozva vezet a Bukura főcsúcsa felé. A Retyezát-nyereg (Şaua Retezatului, 2251 m) és a Téli-nyereg (Şaua de iarnă) közötti rész könnyed séta, ezután viszont helyenként nagyobb odafigyelést igénylő útszakasz következik. Közvetlenül a Bukura-csúcs nyugati oldalában egy piros sávval jelzett csapás ágazik ki felfelé. Ezen a rövid, de meredek, s nem éppen stabil köves emelkedőn kapaszkodhatunk fel a főcsúcsra.

A Bukura II a Pietrele-tó mellől

A Bukura II a Pietrele-tó mellől (É)
Fotó: © Barati Zoltán - Bánáti Aliz, 2007

A Bukura II a Custura Bucurei felől

A Bukura II a Custura Bucurei felől (ÉK)
Fotó: © Barati Zoltán - Bánáti Aliz, 2006


| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Közeli táborhelyek

A Bukura-csúcs központi elhelyezkedése révén több szálláslehetőség is kínálkozik. Közvetlenül a hegy lábánál találjuk a Bukura-tavi sátorozóhelyet, ugyanakkor közel van az Encián menedékház és a Pietrele turistaközpont, valamint a Zenóga-tó és a Pelága-rét sátorozóhelye is. Bármelyiket választjuk, a Bukura mellett lehetőségünk lesz meglátogatni több szomszédos csúcsot és számos tengerszemet egyaránt.

A Bukura-tó partján

A Bukura-tó partján (háttérben a Bukura)
Fotó: © Budai Péter, 2007

Este a Bukura-tónál

Este a Bukura-tónál
Fotó: © Kelemen Lajos, 2008