EUB utazási biztosítások

Hegymászás a Bukura-kapuban

Elöljáró intelmek

kockázatok és mellékhatások tekintetében...

Fontos tudni, hogy az alábbi útvonal-leírás nem „átlagos” turisták, hanem kifejezetten hegymászók számára íródott. A hegy- és sziklamászás veszélyes sport, ezért megfelelő tapasztalat, gyakorlat és felszerelés nélkül senki ne vágjon neki ilyen utaknak, s ezek birtokában is természetesen csak saját felelősségére tegye!


Általános információk

A Bukura-kapu markáns, éles gerince az egész Retyezát egyik legvadregényesebb helye, az itteni mászás szédítő mélységekkel és páratlan panorámával kecsegtet. Mivel a gerinc egyben a szigorúan védett Gemenele rezervátum határa is, ezért csak a Függő-tó, illetve a Zsudele-nyereg felől közelíthető meg. A nyereg és a Zsudele-csúcs közötti szakasz fokozott odafigyeléssel felszerelés nélkül is járható, a Zsudelétől északra azonban csak megfelelő biztosítással.

Az útleírásért és a fotókért köszönet illeti Csáki Istvánt és Dr. Szász Lászlót.


Téli mászás a Zsudele-csúcsra a Kapu-tornyon át

Zsudele téli mászás

Téli mászás útvonala a Zsudele-csúcsra
Fotó és útvonalrajz: © Csáki István, 2007

Rövid útismertető

A teljes út a beszállástól (megközelítése a Függő-tó mellől) a csúcsig 3 - 3,5 órát vesz igénybe. Nehézsége a helyi kalauzok szerint: 3A-3B (orosz számozás), ami nagyjából III-IV-es UIAA kategóriának felel meg. Hóviszonyoktól függően a Kapu-torony (Turnu Porţii), vagy más néven Kis-Zsudele éles gerince jeges, hópárkányos tud lenni. Eléggé kitett, biztosítási lehetőség a csúcs előtt van, valamint a gerinc vége felé a nagyobb kőtömbökön. A Kapu-toronyról lefelé kell mászni (vagy ereszkedni) 6-8 métert a főcsúcs előtti nyeregbe. Innen a tömböket egyértelműen kerülgetve jutunk fel a Zsudele főcsúcsára. A lemászás több irányban is lehetséges - érdemes továbbmenni a Szlevej (Slăveiu) gerincen, ami szintén szép túralehetőség.

Szükséges felszerelés

Közép és nagy méretű friendek, 3-4 hosszabb kötélgyűrű, 4-5 expressz. Jégcsákány és hágóvas télen elengedhetetlen. Az első kötélhosszban elvétve szegek is találhatók.

Fotók az útról

| lap tetejére |