Szerző Téma: 2012 május eleji túra  (Megtekintve 6369 alkalommal)

Nem elérhető ignoop

  • Újonc
  • *
  • Hozzászólások: 4
    • Profil megtekintése
2012 május eleji túra
« Dátum: 2012. május 03. - 16:30:11 »
Sziasztok!
Sikerült a 2012 május eleji (pontosabban ápr. 29- máj. 2-ig tartó túránk. Az idő gyönyörű volt, a hó nagy és a patakokon ömlött le a gyorsan olvadó hó. Próbálok néhány infót megosztani ami esetleg hasznos lehet a mostanában Retyezátba készülőknek.
Carnic menedékháznál hagytuk az autót (5 lei egy nap). Kedves román bácsi köszöntött minket "Isten hozott" kifejezéssel. A kocsi árnyékban állt egész nap, egy füves tisztáson, ahol sátorozni is lehet (7 lei egy éjszaka/fő).
A Pietrelét könnyen megközelítettük, vettünk két sört és sátraztunk. A camping-ben nincs olyan vízszintes hely ahol elférne egy kétszemélyes sátor, de azért megteszi és ingyen volt. Hangulatos kis hely. Mi felkötöttük a kaját egy fára éjszakára, mert ezt hallottuk, de másnap mondta a helyi hölgy, hogy szinte semmi esély arra hogy medvét lássunk.
Megpróbáltunk eljutni a gerincen haladva a Retyezat csúcson, a Bukura csúcson keresztül a Bukura tóhoz. 5 és fél óra alatt értük el a Retyezát csúcsot a Pietrelétől (teljes menetfelszerelés (4 napi kaja, sátor, téli hálózsák stb.) Viszonylag sok hó miatt sokszor elvesztettük a jelzést. A gerincet követve pedig gyakran puha, süllyedős hó ill. törpefenyves sokszor újratervezésre kényszerített minket. Fárasztó 5 és fél óra volt. A csúcson azt ajánlották ne menjünk tovább mert a gerincről lejutáshoz jégcsákány, hágóvas kellene. Hát visszafordultunk a Pietrelébe. A bakancs teljesen átázott a nap végére a nedves, olvadó hótól. Megszálltunk. (30 lei egy főre egy éjszaka/ he kell befűtenek mint a szaunába, s 30 lei ért meglehetősen ízletes vacsorát kaptunk).
Másnap Gentianaban leraktuk a táskákat, s néhány csokival meg vízzel felmentünk a Bukura I és II. csúcsokra. Azt mondták a menedékháznál nem érdemes sátrazni a Bukuránál mert el van ázva az egész katlan. A hágóról már láttuk, hogy tökéletes sátrazási lehetőség van, száraz részekkel...:-( Sőt találkoztunk két túrázóval akik a Bukura melletti menedékházban éjszakáztak, s csak hálózsákot kellett vinni.
Sajnos a Bukura tó meletti éjkszakázás kimaradt a túrából.
Harmadnap elmentünk a Gales völgybe, egész a pici tóig. Hirtelen nem jut eszembe a neve. A völgyben folyó patakot kétszer át kell szelni. Az első hídszerű tákolmány alattam beszakadt. Ott csak a vízben gázolva lehet továbbmenni. Most ráadásul hatalmas a sodrás és a vízszint. A második átkelés szintén érdekes, egy bottal a kézben, rá támaszkodva azonban szárazon megoldható.
Negyedik éjszaka a Carnic mellett aludtunk. (8lei/fő(éj)
Hirtelen ennyi jut eszembe, talán hasznos lehet.
Ja és az Aradot kikerülő út katasztrofális. Időben lehet rá számolni 3/4 - 1 órát is. Ráadásul még a szemnek és léleknek is megterhelő a szakasz...:-(

Nem elérhető admin

  • Adminisztrátor
  • Törzstag
  • ****
  • Hozzászólások: 278
  • peterbud
    • Profil megtekintése
    • www.retyezat.ro
Re:2012 május eleji túra
« Válasz #1 Dátum: 2012. május 03. - 16:54:31 »
Szia!

A bácsi valószínűleg Lasconi volt. Az aradi kerülőn mi szombaton mentünk, akkor nem volt nagy forgalom, de általában olyan szokott lenni a helyzet, amilyennek te is leírtad.

Mi a Kis-Retyezátban voltunk a hétvégén. Onnan látszott, hogy elég sok a hó északon a gerinceken és a hegyoldalakban (a Bukura-tóra nem láttunk rá). Az állagát nem láttuk, de a leírásod alapján nem éppen ideális... :)

Azért örülök, hogy élveztétek a túrát

Üdv!
Budai Péter (admin)