Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - admin

Oldalak: [1] 2 3 ... 19
1
Kérdések / Re:Első túra a Retyezátba
« Dátum: 2017. március 18. - 09:14:51 »
Szia!

A legegyszerűbb Cârnic telepen hagyni az autót (teljesen biztonságos), onnan a Bukura-tó egy erős túra (+1200 / -200 m szint, kb. 12 km), 6 órával mindenképp számolni kell, de könnyen 7 lehet belőle, ha meg-megálltok (leírás itt: http://www.retyezat.ro/turistautak/KS-KH_carnic-bukura#KS-KH_carnic-bukura). Az otthonról való elindulást ennek megfelelően tervezzétek.

Az egyik nap érdemes körbejárni a Bukura-katlan csúcsait (Pelága, Bukura, Zsudele) és tavait, ez távban nem annyira sok, de azért nem is egy séta. A másik nap pedig talán belefér egy nagyobb túra is, pl. a Nagy-csúcs felé a Zárt kapukon keresztül, majd vissza, akár a Pelága-rét érintésével. Lefelé pedig érdemes a Rossz-völgyön leereszkedni (bár ehhez át kell mászni még egyszer a Pelágán), vagy Stânişoara-völgyön (amihez meg a Bukurát kell majdnem megmászni még egyszer, viszont ha korán elindultok, még a Retyezát-csúcsra is beleférhet egy kitérő). A lehetőségeket természetesen az időjárás is behatárolja, ha megtehetitek, akkor ennek függvényében induljatok útnak.

Üdv: Péter

2
Kérdések / Re:Kérdés
« Dátum: 2016. augusztus 18. - 07:20:13 »
Az idén még nem jártam arrafelé, de tavaly nagyon jó minőségű volt, nem hiszem hogy sokat romlott volna az állapota.

3
Autós információk / Re:Hasznos tud lenni
« Dátum: 2016. augusztus 11. - 06:50:07 »
Köszi az infókat! A Bukura-tavi állapotok tényleg elgondolkodtatóak... Öt évvel ezelőtt egy másik helyen már írtam erről. Jó lenne, ha kézbe venné a nemzeti park az ügyet, mert magától nem fog megoldódni. Az Encián terveiről is értesültem tavaly, de gondoltam meglátjuk mi lesz belőle. Ezek szerint komoly a szándék, ez örvendetes!

4
Kérdések / Re:Bukura-tavi Salvamont kunyhó
« Dátum: 2016. március 03. - 08:19:20 »
Első kézből nem tudok friss információval szolgálni, de a hótalpnak biztosan hasznát fogjátok venni. A házban nincs fűtési lehetőség, de nem kell a földön sem aludnotok. Szép időt a túrához!

5
Hírek és beszámolók / Re:Pietrele menedékház
« Dátum: 2015. december 31. - 16:55:27 »
Szia Zoli! A tapasztalat nagyjából az, hogy semmi sem változott 2011 óta: a hozzáállás és a feltételek maradtak a régiben. A hozzáállásra nem tudok racionális magyarázatot... Boldog új évet és szép retyezáti túrákat! :-)

6
Kérdések / Re:Bukura-tavi Salvamont kunyhó
« Dátum: 2015. november 10. - 11:30:08 »
Szia! Nyitva vannak, de azt nem tudom megjósolni, hogy épp hányan fognak ott tartózkodni, amikor ti betoppantok - erre vonatkozott a "próbálkozás" :-) Szerintem egyedül a Bukura-tónál lehet arra számítani, hogy több csapat is pályázik a benti helyekre, de most novemberben már talán ott is kevesebben vannak.

7
Kérdések / Re:Bukura-tavi Salvamont kunyhó
« Dátum: 2015. november 07. - 08:52:00 »
Szia! Igen, levonultak már a hegyimentők, próbálkozhattok a kunyhókban.

8
Hírek és beszámolók / Re:Négy nap a keleti oldalon
« Dátum: 2015. augusztus 04. - 17:36:55 »
Mindannyiunk nevében köszönöm a beszámolót és az anyagokat. Ritkán kapunk erről a térségről híreket, úgyhogy duplán értékes információkhoz jutottunk! A nyomvonalak ma délután "gyorsított eljárással" felkerültek a térképre, a fotókra később kerül sor - addig egy kis türelmet kérek az Olvasóktól.

BP

9
Sajtófigyelő / Orchindeamentés a Lepusnyik-völgyben
« Dátum: 2015. július 16. - 17:46:19 »
A nemzeti park munkatársai önkéntesek segítségével próbálják megóvni a Pelága-rétre vezető út mellett élő orchideaféléket az út javítását végző munkagépektől. További részletek a Nyugati Jelen cikkében.

10
Mától kezdődően, várhatóan augusztus elejéig javítási munkálatokat végeznek a Pelága-rétre vezető erdészeti úton (ami egyébként az erdészet tulajdonát képezi), emiatt időnként fennakadások lehetnek, teljes lezárás azonban nincs érvényben.

Az eredeti hírt a nemzeti park weboldalán olvasható.

11
Autós információk / Re:M43 autópálya
« Dátum: 2015. július 13. - 10:59:05 »
Tegnapelőtt szombaton megtörtént az M43-as határig tartó szakaszának, az új határátkelőnek, valamint az Arad érintésével Temesvárig vezető A1-es autópálya hiányzó szakaszainak átadása, ami lényegesen megkönnyíti Magyarország felől a Retyezát elérését, főleg ha Lugos és Karánsebes érintésével (mindkét város rendelkezik elkerülővel) a Vaskapu-hágón ("Erdélyi Vaskapu") át közelítjük meg a Hátszegi-medencét. Budapestről így akár 6 órán belül a hegy lábánál lehetünk!  ;D

Bővebb beszámoló az átadásról a Nyugati Jelen cikkében.

12
Kérdések / Re:Baléja
« Dátum: 2015. július 02. - 16:43:51 »
A (Puj-)Hobica-Baléja utat én sem tenném meg gyalog, a bringa viszont jó ötlet. Hogy miért pont nyáron nem szállítanak kerékpárt a vonaton, azt valahogy nehezen értem... Helyi bérlésről sajnos nem tudok nyilatkozni, csak annyit, hogy a Google ad találatot a "inchiriere biciclete hateg" keresésre - egyes panzióknál említik. Aztán, hogy tényleg lehet-e...

13
Kérdések / Re:Pelága-rét - Pelága-tó - Pelága-nyereg
« Dátum: 2015. június 26. - 07:54:50 »
Szia!

Köszi a képet, lementettem és a legközelebbi galéria-generál alkalmával (érik...) felteszem és áthivatkozom.

Üdv: Péter

14
Kérdések / Re:Baléja
« Dátum: 2015. június 26. - 07:52:37 »
Szia!

Az úttal kapcsolatban biztosat sajnos nem tudok mondani. Nagyon ritkán járt rész ez, így még a térképen jelzettnek feltüntetett útvonalak sincsenek mindig olyan jó állapotban. Az általad említett út régen biztos létezett, és lehet hogy ma is megvan még nyomokban, de azért nem alapoznék rá, csak amolyan "felderítő tevékenység" jelleggel venném be a programba, ha arra járnék (azzal az eshetőséggel is számolva, hogy kudarcba fullad a próbálkozás). A Borbátvíz útján a hírek szerint aránylag jól lehet közlekedni mostanában. A Baléjánál pedig egy 2010-ben épült védkunyhó helyettesíti az egykori menedékházat.

Üdv: Péter

15
Autós információk / Re:M43 autópálya
« Dátum: 2015. június 18. - 09:11:05 »
Újabb mérföldkőhöz közeledik az M43 autópálya, várhatóan a jövő hónap folyamán átadják a Makó és a határ közötti szakaszt! Sőt mi több, a túloldalon is elkészülnek az eddig hiányzó szakaszok, így augusztusban már Aradig, vagy akár Temesvárig is utazhatunk autópályán.

Részletek a HVG cikkében.


Oldalak: [1] 2 3 ... 19