Retyezát fórum

Közösség => Kérdések => A témát indította: porec - 2017. március 02. - 19:49:34

Cím: Első túra a Retyezátba
Írta: porec - 2017. március 02. - 19:49:34
Sziasztok!
A nyáron szeretnék túrázni a Retyezátban.A terv az volna hogy a Bukura tónál táborozunk.
Szeged felől érkeznénk,első nap szeretnék felérni a Bukura tóhoz,két nap túrázás,negydik nap hazaindulás.
A kérdés az volna hogy merről érdemes megközelíteni,hol lehet biztonságosan hagyni az autót,s onnan mennyi idő alatt lehet felérni?Másrészt szivesen vennék bármiféle ötletet a kétnapi túrával kapcsolatban.
Előre is köszönöm!:-)
Cím: Re:Első túra a Retyezátba
Írta: admin - 2017. március 18. - 09:14:51
Szia!

A legegyszerűbb Cârnic telepen hagyni az autót (teljesen biztonságos), onnan a Bukura-tó egy erős túra (+1200 / -200 m szint, kb. 12 km), 6 órával mindenképp számolni kell, de könnyen 7 lehet belőle, ha meg-megálltok (leírás itt: http://www.retyezat.ro/turistautak/KS-KH_carnic-bukura#KS-KH_carnic-bukura). Az otthonról való elindulást ennek megfelelően tervezzétek.

Az egyik nap érdemes körbejárni a Bukura-katlan csúcsait (Pelága, Bukura, Zsudele) és tavait, ez távban nem annyira sok, de azért nem is egy séta. A másik nap pedig talán belefér egy nagyobb túra is, pl. a Nagy-csúcs felé a Zárt kapukon keresztül, majd vissza, akár a Pelága-rét érintésével. Lefelé pedig érdemes a Rossz-völgyön leereszkedni (bár ehhez át kell mászni még egyszer a Pelágán), vagy Stânişoara-völgyön (amihez meg a Bukurát kell majdnem megmászni még egyszer, viszont ha korán elindultok, még a Retyezát-csúcsra is beleférhet egy kitérő). A lehetőségeket természetesen az időjárás is behatárolja, ha megtehetitek, akkor ennek függvényében induljatok útnak.

Üdv: Péter
Cím: Re:Első túra a Retyezátba
Írta: porec - 2017. március 18. - 20:29:52
Köszönöm a kimerítő válaszod, s nyilván meg is fogadjuk a
túra útvonalával kapcsolatos ötletedet.
Üdv! Szabolcs