Közösség > Kérdések

Milyen a Retyezát?

(1/5) > >>

zsuzsi:
Kedves Mindenki!

Szerintetek milyen a Retyezát-gerinctúra a Radnai-havasok gerinctúrához  képest nehézségben meg időjárásban (július elején)? Még nem voltam a Retyezátban de a Radnai havasokban igen.
Olvastam a Bukura-csúcs környéke meg a Zárt kapuk szakasz környéke meredek, nehezen járható. Tudom hogy a Zárt kapuknál van kerülőút, de úgy olvastam, az is meredek, esős időben nehéz szakasz.
Szóval az érdekelne, hogy mennyire parázós hely a Retyezát női szemmel, nagy zsákkal.
Zsuzsi

admin:
Szia Zsuzsi!

Komplett gerinctúrát nem csináltam (igazából a Radnaiban sem, csak Borsa és Újradna között, de úgyis az a mérvadó), viszont általánosságban az alábbiakat tudom mondani:

- több benne a szintezés, mint a Radnaiban (nem számolgattam, de érzésre)
- a nehezen járható/veszélyes részeket tényleg kikerüli a gerincút (piros sáv)
- több benne a meredek szakasz (sok helyen nem vacakolnak szerpentinekkel, felküldenek direktbe a gerincen)
- A Retyezát kb. a Radnai és a Magas-Tátra között van jellegre

Ami a mostani helyzetet illeti, a múlt hétvégén voltunk kint, és a Bukura-kaputól a Zsudele hágóba felvezető ösvényt helyenként még többé-kevésbé csúszós hó borította. Ezért itt-ott kikerültük a nedvesség miatt szintén csúszós (hosszú füvek), oldalirányban elég meredek hegyoldalban, de egy ponton visszafordultunk, mert nem akartuk kísérteni a szerencsénket. Kis zsákkal voltunk és túrabottal. Nem tudom mennyire olvad el a hó addigra amikor szeretnél menni, de ha nem javul eleget, nagy zsákkal nem ajánlom, hacsak nincs hágóvasad és jégcsákányod, és/vagy tapasztalatod.

Egyébként a Pelága és a Papusa környékén járható a gerinc, de ott is voltak még óvatosságra intő meredek hófoltok.

Ha tudsz várni július végéig - augusztusig, akkor biztosan és egyszerűen járható lesz az út mindenhol, most még nem feltétlenül.

Üdv: Péter

zsuzsi:
Kedves Péter!

Köszi az infót!
Zsuzsi

petra:
Szia Zsuzsa!
A mi csapatunk évente 4-5 túrát csinál meg. Általában májusban, augusztusban, októberben és decemberben.  Én egy vékony lány vagyok, és még így is sikerült a túrákat negcsinálnom 20 kilós zsákkal a hátamon. Azt nem mondom, hogy könnyű, és rengeteg kitartás kell hozzá, de meg lehet csinálni. Elég meredek, sziklás terep, de meg lehet szokni. A sziklák néha csúszósak, de meglátod, ha azok. Arra készülj fel, hogy patakokon kell átkelned köveken ugrálva, és úgy közlekedsz, hogy folyik alattad a víz. Mindennek ellenére lenyűgöző a táj, és mindent megér!
Vasárnap (júni 29) jöttem haza, és már csak nagyon kicsi hófoltok vannak, tökéletesen járható a Peleaga és a Papusa is. Mi most a kusztura csúcsra mentünk, de átsétáltunk a Peleagara is.
Sok sikert,Petra

kalandtura:
Sziasztok!
A múlt hétvégén voltam egy csapattal a Retyezátba. Egy gerinctúrát terveztem be ami nagyon jól sikerült és csodálatos volt .Ez a Peleaga csúcstól kezdődőt és egész a Retyezát csúcsig, érintve a Bucura I., Bucura II.majd vissza (a Retyezát csúcstól nem a sárga jelzésen jöttünk vissza hanem a gerincen ahol helyenként II.- III. nehézségű  utak akadtak.) Ezt a gerincet télen nyáron ajánlom mindenkinek mert nagyon szép

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése